Ema Bevanda kadetska viceprvakinja Hrvatske u ubrzanom šahu


Utorak, 3. prosinca 2019.

Prošli mjesec je bio pun aktivnosti za članice i članove Šahovskog kluba Picok Đurđevac.

Mjesec je završio novim uspjehom Eme Bevanda koja je protekli vikend (31.11. i 1.12.) osvojila 2. mjesto na Pojedinačnom kadetskom prvenstvu Hrvatske u ubrzanom šahu. Ema je nastupila u kategoriji do 14 godina te je osvojila 5 bodova u 6 partija.

Na državnom prvenstvu u rapidu još su nastupili:
Ognjen Domović (12. mjesto u kategoriji M14 s osvojena 4,5 boda)
Matija Mihočka (15. mjesto u kategoriji M10 s osvojenih 5 bodova)
Pavel Domović (28. mjesto u kategoriji M10 s osvojena 4 boda)

Dečki su se odlično borili, te su ostvarili dobre plasmane u iznimno jakoj konkurenciji.

Ove natjecateljske godine, Šahovski klub Picok je po prvi puta ustrojio ženski seniorski sastav koji je u studenom imao svoje premijerne nastupe. Za početak su nastupile na Ekipnom prvenstvu Hrvatske za žene u ubrzanom šahu te su na kraju ostvarile peto mjesto. Djevojke su odigrale neriješeno protiv prvoligaške ekipe ŠŠK Konaki, a u dvoboju za treće mjesto su tijesno izgubile protiv još jedne prvoligaške ekipe iz Siska. Natjecanje je održano 16. studenog u Zagrebu, a nastupile su u sastavu: Ema Bevanda, Lorena Bevanda i Magdalena Muha.

To natjecanje je poslužilo kao uvertira u ono što se je događalo tjedan dana kasnije u Osijeku, gdje je održano natjecanje u II. Hrvatskoj šahovskoj ligi za seniorke. U prvom kolu su ostvarile premijernu pobjedu u ovom natjecanju, no na kraju nisu uspjele izboriti plasman u prvu ligu. U ključnom dvoboju ih je pobijedila ekipa iz Vurnovca rezultatom 3:1. U Osijeku su nastupile Ema Bevanda, Lorena Bevanda, Lana Plazek i Sonja Domitrović. Trener ekipe je Stanko Domitrović.

Ovo je po prvi puta da ŠK Picok nastupa u ženskoj seniorskoj konkurenciji. U klubu su odlučili da uspjesi đurđevačkih kadetkinja ne smiju stati na mlađim uzrastima pa su osmislili plan daljnjeg razvoja tog sastava. Ema Bevanda je sa samo 14 godina imenovana kapetanicom ekipe te se vjeruje da će dugi niz godina voditi sjajnu generaciju đurđevačkih šahistica prema uspjesima i u seniorskoj konkurenciji. Za početak je cilj plasman u I. seniorsku ligu za žene što će pokušati ponovno izboriti iduće godine.

Napomenimo i da se je 9. studenog u Hotelu Picok održao "VII. memorijal Martina Careka - Gospodar studenog 2019." Na njemu je nastupilo 12 članova ŠK Picok-a, a najuspješniji su bili Zdenko Vanđija (ukupno 14. mjesto), Matija Mihočka (2. u kategoriji šahovskih nada) i Ognjen Domović (2. u kategoriji juniora). Još su nastupili Željko Šiptar, Mladen Roštan, Petar Carek, Viktor Šalamon, Nikola Mihočka, Gordan Fuček, Karlo Šokec, Marin Domović i Pavel Domović.