Grad s najljepšim dječjim osmijehom: Krijesnice u vrtiću uče o zubima


Utorak, 26. studenoga 2019.

Kako  su djeci u odgojnoj skupini Krijesnice u Dječjem vrtiću Maslačak počeli ispadati mliječni zubi te im kreću rasti trajni zubi, zajedno s odgojiteljicama odlučili su malo proučiti zube.

Pripremili su mnogo slikovnica u kojima si proučavali kako se zovu zubi, koji su dijelovi zuba, kako njegovati zube, što ih sve čeka kod stomatologa, kao i bajke o Zubić Vili i Zubić Mišiću.

U svojoj sobi formirali su dva nova centra, centar čitanja te istraživački centar gdje im je odgojiteljica izradila veliko zubalo te su se okušali u ulozi stomatologa, čisteći zube četkicom i koncem, stavljajući plombe i sl. Također su proučavali koja je zdrava, a koja nezdrava hrana za zube te su zajednički izradili plakat.

Odgojiteljica je izradila mnogo novih igara na temu zubi kako bi djeca lakše kroz zabavu naučila o zdravlju zubi. Tako da su učeći o zubima učili slova kroz igru osmosmjerke i čišćenja zubi, vježbali matematiku brojeći predmete na slikama i igrajući igre s igraćom kockom. Vježbali su i finu motoriku provlačeći špagu kroz perforacije na velikom zubu, slagali su razne slagalice te igrali razne igre klasifikacije, memory, oblikovanja zubi.

Djeci se najviše svidjelo izrađivanje zubala od plastelina i koštica od bundeva gdje su vjerno prikazala kako zubalo izgleda. Dječaci su u centru građenja izgradili veliki dvorac Zubić Vile u obliku zuba. Tu zabava i briga o zubima ne prestaje te će se djeca i dalje brinuti o zubićima kako bi uvijek bili čisti i zdravi.