Gradiščanski Hrvati posjetili Đurđevac: povorka Po staza naših starih stigla pred utvrdu Stari grad


Četvrtak, 11. srpnja 2019.

Ovog tjedna kroz Đurđevac je prošla pomalo neobična povorka pod nazivom Po staza naših starih 2019.

Sudionici povorke su gradišćanski Hrvati koji od 2013. organiziraju ovo povijesno, znanstveno-istraživačko, etnološko i memorijalno putovanje kao spomen na 1533. godinu, razdoblje osmanskih osvajanja i progona Hrvata s prostora današnje središnje Bosne i Hercegovine te njihov put preko Hrvatske, Mađarske, Slovačke i Češke i naposljetku do austrijske pokrajine Gradišće, gdje su i ostali, sad već gotovo pet stoljeća. U povorci sudjeluje dvadesetak mladih ljudi, entuzijasta, zaljubljenika u tradiciju i folklor. Tako će kroz trajanje ove povorke, od 4.-14. srpnja, svakodnevno zajedno sa svojim domaćinima diljem rute predstavljati svoje tradicionalne napjeve, pjesmu i ples kroz folklorne koreografije i tradicionalne narodne nošnje.

Nakratko su predahnuli ispred utvrde Stari grad i pritom iskoristili priliku i poziv domaćina da posjete Muzej Grada Đurđevca. Razgledali su izložbu Salvadora Dalíja, gdje su ostali oduševljeni kako i maleni grad poput Đurđevca može ugostiti velikog, svjetski poznatog slikara poput Dalíja. Gdje postoji volja, postoji i način, ustvrdili su naši gosti, referirajući se i na svoju povorku, gdje mala skupina mladih ljudi promiče svoju tradiciju i kulturu i odbija ju predati u ruke zaborava.

Posebno interesantan bio je posjet Interpretacijskom centru Picokijade, gdje su saznali zanimljivosti o našoj povijesti, kulturi, prirodnim značajkama te, dakako, o opsadi naše utvrde od strane daleko moćnijeg osmanskog neprijatelja; moćnog carstva koje je njihove pretke otjeralo s ognjišta prije gotovo pet stoljeća. Obradovala ih je Legenda o Picokima, kao vrhunski primjer domišljatosti i lukavstva u najtežim trenucima, kada su branitelji našeg grada bili u gotovo bezizlaznoj situaciji.

Osim kulturnih sadržaja oduševila ih je i Hrvatska Sahara i njezini stanovnici koji su ih dočekali i spremno pozirali s njima.