Gradonačelnik Lacković pisao ministru zdravlja Vargi


Petak, 4. rujna 2015.

Gradonačelnik Željko Lacković uputio je dopis ministru zdravlja Siniši Vargi u kojem stoji:

Cijenjeni ministre gospodine Varga,

Obraćam Vam se sa zamolbom za pomoć u rješavanju našeg gorućeg problema u hitnoj medicinskoj službi koja se obavlja na području Grada Đurđevca za potrebe Grada i sedam okolnih općina, odnosno koja pokriva oko 25.000 stanovnika. Naime, Zavod za hitnu medicinu djeluje kao županijska ustanova KKŽ s tri ustrojbene jedinice i to Koprivnica, Križevci i Đurđevac. U Koprivnici uz HBO unutar Opće bolnice Koprivnica djeluju i dva tima hitne pomoći, dok je prema osnovnom standardu ustrojen po jedan tim hitne medicinske pomoći u Križevcima i Đurđevcu, s time da KKŽ kao nadstandard dodatno financira funkcioniranje drugog tima u Križevcima, a područje Đurđevca ostaje pokriveno samo s jednim timom.

Ovakva pokrivenost hitnom medicinskom službom u našoj Županiji nije ravnopravna, te građani nemaju jednaki nivo javne usluge, a na što sam kao gradonačelnik Grada Đurđevca i ujedno član Županijske skupštine KKŽ višekratno upozoravao župana g. Darka Korena. Na žalost, moji napori nisu uspjeli tako da ne samo da građani bivše Općine Đurđevac nisu jednaki u kvaliteti javne usluge koja se pruža u gotovo neprimjerenim uvjetima, već kao potencijalni korisnici imaju značajno manje izglede preživljavanja u kriznim situacijama.

Rubna područja koja pokriva hitna služba u Đurđevcu udaljena su od Đurđevca do 30 km, udaljenost do Koprivnice je oko 30 km, a do Zagreba dodatnih 100 km. Kao što je poznato Križevci su smješteni na pola puta između Koprivnice i Zagreba, te pacijente u hitnim slučajevima voze i direktno u bolnice u Zagrebu.

Nepostojanje Tima 2 HMS u Đurđevcu predstavlja razlog daleko većeg rizika od smrtnog ishoda kod srčanih i drugih izvanrednih stanja, a kada se uzme u obzir da se u vrijeme hitne potrebe Tim 1 nalazi na intervenciji udaljen i do 30 km, te da pacijenti dolaze na zaključana vrata zdravstvene ustanove, i blaži hitni medicinski slučajevi predstavljaju ugrožavanje života pacijenta.

Obzirom da nisam uspio ishoditi uvođenje Tim-a 2 kroz financiranje KKŽ, a Grad Đurđevac nema dostatna sredstava za plaćanje ovog nadstandarda, ovom prilikom molim da se na području djelovanja Hitne medicinske službe Đurđevac, od strane vašeg Ministarstva, prizna kao osnovni standard Tim 2.

Ukoliko Grad Đurđevac formalno ne može postaviti ovakav zahtjev, već bi to bila dužnost KKŽ, molimo da nas povratno izvijestite.

Srdačno Vas pozdravljam i zahvaljujem na odgovoru.

GRADONAČELNIK

Željko Lacković, dipl.iur.