Gradonačelnik Lacković upozorio na plansko uništavanje đurđevačke Podravine


Subota, 29. kolovoza 2015.

Gradonačelnik Željko Lacković organizirao je javnu raspravo o trenutačnoj situaciji u kojoj se nalazi đurđevačka Podravina s ciljem buđenja i razvoja našeg kraja. Na javnu raspravu bili su pozvani svi općinski načelnici s područja bivše Općine Đurđevac i predstavnici HDZ-a i SDP-a koji dominiraju ovim krajem, no nitko se od njih nije odazvao pa je gradonačelnik Lacković istaknuo da oni očito ne smatraju primjerenim komuniciranje s javnošću.

Zašto naš kraj nije dobio niti kune povrata nakon prodaje INE u dva navrata, zašto INA nije generator razvoja i stvaranja novih radnih mjesta na našem području obzirom na državni udio, zašto je upitna opstojnost lokalnih samouprava i prvenstveno administrativnih središta o kojima ovisi održavanje života u ruralnim područjima? Tko ima koristi, a tko štete od usiljene centralizacije pravosuđa, gdje će naša djeca raditi i tko će brinuti i gdje o našim starima? Tko je i s kojom logikom odredio raspodjelu plinske rente koja predstavlja prolazni razvojni potencijal ovoga kraja, koliki su štetni utjecaji na ekologiju i zdravlje naših sugrađana od eksploatacije? Tko bi trebao propisati ekološku rentu i da li se podizanje proizvodnje na bušotinama može opravdati primjenom novih tehnologija, ali uništavanjem podzemnih zaliha pitke vode najvećih na području Hrvatske? Zašto se ne razvijaju hidrološki potencijali za proizvodnju energije uz primjenu najviših ekoloških standarda i stvaranje preduvjeta za kvalitetnu proizvodnju hrane i bavljenje vrhunskom poljoprivredom kakva je danas poznata u Europi? Kakve odgovore ćemo dati onima koji ostaju iza nas nakon što za sitniš uništimo potencijal o kojem ovisi ne život na našem području, nego na planeti Zemlji?

To su samo neka od pitanja koja su bila tema rasprave.

-Dignuta je velika buka oko bušenja nafte u Jadranu, a mi imamo bušotine u blizini i nemamo postavljene mjerne postaje za mjerenje kvalitete zraka. Ne znamo ni kakva utjecaj te bušotine imaju na naše zdravlje, da li će to zagaditi podzemne vode i kako će se to vratiti zajednici. Velika dužnost svih nas je da se zaštiti zdravlje djece i okoliš – naglasio je gradonačelnik Lacković.

Gradonačelnik se osvrnuo i na zakidanje našeg kraja, što najbolje potvrđuju fotografije koje uspoređuju Hitnu službu, srednjoškolske zgrade te starački Dom u Đurđevcu i Križevcima.

-Želim se obratiti javnosti, a ne političarima. Želimo ukazati na probleme, želimo samo da budemo jednako tretirani. Ovakav nesrazmjer u ulaganjima može biti samo posljedica planskog uništavanja naše sredine. Ovo su bitne teme i o njemu treba govoriti – istaknuo je gradonačelnik Lacković.

U raspravi su sudjelovali Mirko Debeljak, predsjednik Općinskog vijeća Općine Kloštar Podravski, Tomislav Erdelec, član Općinskog vijeća Općine Kalinovac iz redova SDP-a te diplomirani agronomi Marijan Cepetić iz Virja i Slavko Šikulec iz Molvi Greda. Mirko Debeljak požalio se na zanemarivanje Kloštra Podravskog u izgradnji prometne i komunalne infrastrukture te školske sportske dvorane, Tomislav Erdelec na zaustavljene investicije u Kalinovcu koji se isključivo oslanja na prihode od rente, dok su Marijan i Cepetić i Slavko Šikulec iznijeli problematiku koja uništava domaću poljoprivrednu proizvodnju.

Veliki problem je, naglasio je gradonačelnik Lacković, i prometna povezanost. Nova brza cesta će proći Bilogorom prema Virovitici najkraćim putem, a mogla se spojiti na đurđevačku zaobilaznicu, no do toga nije došlo. To je samo potvrda, dodao je gradonačelnik Lacković, da nemamo predstavnika iz našeg kraja u Saboru koji bi se borio za interese Podravine.

I ovogodišnja suša primjer je planskog uništavanja našeg područja. Većina poljoprivrednih proizvođača nema sustav navodnjavanja pa suša uvijek napravi velike štete.

-Izrael proizvodi u pustinji, a mi ležimo na vodi ili nam je ona u blizini i ipak nas uništi suša. Imamo plodnu zemlju, a Podravka uvozi rajčicu i krastavce – zaključio je gradonačelnik Lacković.