Brojne aktivnosti i programi: Gradska knjižnica Đurđevac tijekom ljetnih mjeseci bilježi porast broja korisnika


Četvrtak, 13. kolovoza 2020.

Gradska knjižnica Đurđevac tijekom ljetnih mjeseci vrlo aktivno provodi brojne aktivnosti. Prvenstveno su to one koje se odnose na naše najmlađe građane, djecu vrtićke i osnovnoškolske dobi, a koja svoje ljetne praznike provode u gradu. Za njih se trenutno provode čak četiri programa.

Radionice za djecu vrtićke dobi održavaju se jednom tjedno (srijedom i četvrtkom) u trajanju od 90 minuta. Na njima sudjeluju djeca s roditeljima. Cilj ovih radionica je podizanje svijesti kod roditelja o važnosti čitanja od najranije dječje dobi, a kod djece pobuđivanje interesa za knjigu te razvijanje čitalačke pismenosti.

Učenici osnovnih škola mogu birati radionice u sklopu jubilarnog 20. Ljeta u knjižnici. Interes za sve održane radionice bio je ogroman pa je tako na održanim radionicama aerobika, robotike, meteorološke, keramičke i nogometne radionice, rolanja te istraživanja flore i faune na Đurđevačkim pijescima do sada sudjelovalo preko 300 djece. Pred nama su još radionice etno igara i orijentacijskog trčanja za koje je prijavljeno preko 70 djece.

Učenicima osnovnih škola knjižnica je omogućila i pomoć pri učenju tijekom ljetnih praznika. S njima rade knjižničarke te volonterke Udruge „Ruka u Ruci“ jednom tjedno u trajanju od 90 minuta. Ponavljaju i utvrđuju gradivo pojedinih predmeta iz kojih su imali loše ocijene i pripremaju se za novu školsku godinu. U projekt je uključeno 10-ak učenika.

Za starije i nemoćne korisnike vrlo je aktivan program Knjiga vam kuca na vrata u kojem knjižničarke na električnom biciklu dostavljaju knjige u njihove domove. U vrijeme koronavirusa taj broj se udvostručio pa sad tim programu opskrbljujemo dvadesetak korisnika koji jedva čekaju dostavu novih naslova. Knjižnica broji oko 1.300 korisnika.

Knjižnica sudjeluje i u organizaciji Summer Cock festivala 2020. godine kao organizator kazališnih predstava. Veliki broj publike privukle su predstave Kerekesh teatra „Pokopaj me nježno“ te stan up komedija Zlatan Zuhrića Zuhre, a pred nama je i stand up komedija Tarika Filipovića koja će se održati 28. kolovoza ispred utvrde Stari grad.

-Svi navedeni programi i aktivnosti u našu knjižnicu privukli su brojne nove korisnike te tako na dnevnoj bazi knjižnica dobiva nove korisnike. Porastu broja korisnika pridonosi i besplatna članarina, ali i svi programi, radionice, promocije i izložbe koje provodimo i koje privlače veliki broj potencijalnih korisnika- rekla je ravnateljica knjižnice Bernarda Ferderber.