HAK u vrtiću Maslačku: vrtićarci učili o sigurnosti u prometu


Subota, 27. listopada 2018.

I ove je godine Hrvatski autoklub predstavio preventivno-edukativni program Vidi i klikni u Dječjem vrtiću Maslačak u Đurđevcu.

Problem malih pješaka – djece u prometu, najčešće je vezan za rizike njihova sudjelovanja u prometu u funkciji pješaka, kao i za siguran smještaj i sjedenje u automobilu – u svojstvu putnika.

Program obuhvaća niz situacija s kojima se djeca svakodnevno susreću na cestama, a u kojima je važno vidjeti i biti viđen.

Pomoću ovog programa, djeca su dobila važne informacije i vještine kojima će sigurnije sudjelovati u prometu, ali i pozitivno utjecati na navike i ponašanje svojih roditelja i obitelji. Program je realiziran uz pomoć didaktičkih pomagala i električnog automobila, a obuhvatio je vježbanje pravilnog korištenja nogostupa, uočavanje prometnih svjetla, propisno prelaženje ceste korištenjem pješačkog prijelaza, simulacija prelaska u situaciji kada nailazi automobil, vježbanje vizualnoga kontakta i komunikacije s vozačem, upoznavanje s rizicima prelaska ceste između parkiranih automobila, propisno i pravilno sjedenje u automobilu, korištenje dječjih sjedalica i sigurnosnih pojaseva u automobilu. Mališani su naravno najviše bili oduševljeni električnim automobilom te je većina njih isprobala kako je to voziti.

Budući da je program namijenjen djeci u sedmoj godini života, u ovim aktivnostima sudjelovala su djeca starijih skupina Cvjetići i Loptice, te djeca dječjeg vrtića Bubamara iz Kalinovca.