„Hrvatski Božić“ u dvoru Barnagor


Ponedjeljak, 22. prosinca 2014.

Na tragu sjećanja o nekadašnjem božićevanju u kuriji Barnagor u nedjelju je u galerijskom  prostoru ove kurije u đurđevačkom prigradskom naselju Čepelovcu, oživljen „Hrvatski Božić“. Naziv je to i tradicionalnog projekta koji njeguju vlasnice dvora Barnagora, književnice Božica Jelušić i njena kći, likovna umjetnica Ivana Kranželić, a koji je ove godine, uz potporu Koprivničko –krićevačke županije, okupio brojne podravske umjetnike.

O značenju hrvatskog Božića, kao blagdana izobilja dobrote, pomirenja i oprosta govorila je etnologinja Vesna Peršić Kovač, a o blistavosti, izazovu  i tajanstvenosti bjeline, izložbi slika koprivničke umjetnice Gordane Špoljar Andrašić, koja je posebno za ovu prigodu otvorena u Barnagoru, govorila je likovna kritičarka Božica Jelušić.

Ljepotu „Hrvatskog Božića“ pjevanjem božićnih i svojih pjesama obogatila je etno-pjevačica Marica Hasan, a  svojim kreativnim likovnim, kiparskim, keramičarskim i etno-uratcima, Željko Prstec, Ivana Kranželić, Ivana Hadžija, Ljubica Matulec, Eleonora Grgac, Sanja Flajs Vidaković, Zoran i Zorica Vidaković, Anica Šabarić, Ivanka Turković  i Atelje Vilupek.