“I u mom gradu Vukovar svijetli”


Utorak, 18. studenoga 2014.

Pod naslovom „I u mojem Đurđevcu Vukovar svijetli“, u sjećanju na najteže dane u povijesti Hrvatske i želju da se ne zaborave, đurđevačkim osnovnoškolcima i njihovim učiteljima pridružila se s upaljenim lampionima i zamjenica gradonačelnika Kristina Benko Markovica, predstavnici braniteljskih udruga i PP Đurđevac, učenici Strukovne škole, Gimnazije dr. Ivana Kranjčeva, te članovi gradskih udruga i građani grada Đurđevca.  Učenička „povorka tišine“ s upaljenim lampionima kretala se gradom od OŠ do Trga svetog Jurja gdje su se svi okupljeni prisjetili 18. studenoga, sve veličine i tuge pada Vukovara.

Zamjenica gradonačelnika Kristina Benko Markovica održala je dirljiv govor u kojem se zajedno s okupljenim građanima prisjetila svih stradalih u Vukovaru i na herojstvo Vukovara koje je postalo temelj za kasnije vojne pobjede hrvatskih snaga, koje su dovele do potpunog oslobađanja zemlje. Zbog svega toga, Vukovar je postao simbol oko kojeg se okuplja cijela nacija. Žrtva koju su podnijeli branitelji i građani herojskog Grada Vukovara, ogromna je, neopisiva i žalosna i zauvijek će ostati upisana u našim srcima.

U sjećanje na Vukovar upaljeni su lampioni i uz rub ceste u Ulici Stjepana Radića prema izlasku iz Đurđevca.

Dan sjećanja na tragediju i žrtve Vukovara u Đurđevcu se nastavlja i danas, 18. studenoga kada je Grad Đurđevac organizirao odlazak u Vukovar sudjelovanjem u Koloni sjećanja za Vukovar.