Započeo Tjedan prirodoslovlja Đurđevački peski


Ponedjeljak, 19. listopada 2015.

Info danom započeo je program Tjedan prirodoslovlja Đurđevački peski koji se održava u sklopu projekta istraživanja i vrednovanja prirodnih obilježja Đurđevačkih pijesaka. U ime Grada prisutne je pozdravio Martin Mahović, a projekt su ukratko predstavili Željka Kolar predstavnica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko- križevačke županije, Roman Ozimec predstavnik ADIPA i pof. Miroslav Samardžić.

Đurđevački peski su zaštićeno botaničko područje s velikim brojem endemičkih vrsta, jedinstvene flore i faune, a svrha ovog projekta, čiji je nositelj Društvo za istraživanje i čuvanje prirodoslovne raznolikosti Hrvatske (ADIPA), jest promocija prirodnih vrijednosti i planiranja budućih mjera zaštite i razvoja turizma.

Pozivaju svi zainteresirani da se uključe u projekt jer osim terenske nastave, imati će priliku prisustvovati javnoj tribini na temu Bioraznolikost i poljoprivreda, okruglom stolu Koristimo, promovirajmo i očuvajmo Đurđevačke pijeske te stručnim predavanjima poput Đurđevački peski – geneza i razvoj, Agrobioraznolikost – Stare sorte i pasmine Podravine, Paučnjaci i kukci Đurđevačkih pijesaka, Glive s peskov i Flora – Što cvate na Đurđevačkim pijescima. Cjelokupni program nalazi se u nastavku: