Interaktivne lutkarske predstave s likovima izrađenim od tikvica oduševile učenike


Petak, 29. ožujka 2019.

U Osnovnoj školi Grgura Karlovčana gostovala je samostalna umjetnica i književnica Jadranka Čunčić Bandov, profesorica likovne umjetnosti. Izvela je dvije lutkarske predstave za učenike od 1. do 4. razreda.

Učenicima je lutkarska predstava Šale, trice, zvrndalice bila iznimna prilika za početno spoznavanje kazališnih lutkarskih predstava. Temelji se na istoimenoj knjizi kratkih i duhovitih igrokaza same autorice, a uvrštena je i u lektiru za prvi razred. Učenici su osjetili lutkarsku scensku igru, čuli su ritmičan tekst u stihovima, scenski govor te uživali u lutkarskoj animaciji vrlo životnih lutaka. Predstava je bila interaktivnog karaktera, a u njoj su sudjelovali i sami učenici.

Umjetnica sama uzgaja različite vrste tikvica koje nakon sušenja obrađuje, a one su joj podloga za izradu scenskih lutaka – likova koje koristi  u svojim predstavama. Za izradu lutaka koristi i druge prirodne materijale i uporabne predmete. Takve uređene i kreativne lutke izlaze iz korica knjige i dječjih časopisa i ulaze u dječji svijet što daje dodatni edukativni primjer gledateljima.

Svoje autorske predstave izvodi diljem Hrvatske, ali i izvan granica Lijepe naše po dječjim vrtićima, školama i knjižnicama, a njezino gostovanje oduševilo je i učenike i učitelje.