Izložba Otk(r)ivanje srca oduševila Đurđevčane


Subota, 12. listopada 2013.

Gradska knjižnica Đurđevac ponovno je bila središte kulturnog događanja. Tako je u petak 11. listopadada u 18:00 sati u Gradskoj knjižnici Đurđevac održana izložba Otk(r)ivanje srca Mnogocrtje, višeglasje, oblici i svjetlopisi  (Prijateljska sinergija – umjetničke knjige u jednom primjerku). Okupljene je pozdravila ravnateljica knjižnice Antonija Šikulec koja je izrazila veliku zadovoljstvo što se  upravo ovom unikatnom izložbom otvara Mjesec hrvatske knjige. Na otvorenju su govorili književnica Božica Jelušić i gospođa Anica   Šabarić. Izložbu je otvorila zamjenica gradonačelnika Brankica Kolomaz koja se zahvalila gospodinu Zoranu Vidakoviću, svim autorima i Gradskoj knjižnici što je ovakva zanimljiva i vrijedna izložba održana u Đurđevcu. Ujedno je naglasila kako se samo zajedništvom stvara sinergija, odnosno stvarne nove vrijednosti.

E sad nekoliko zanimljivih informacija o samom projektu. U mjesecu knjige iz Đurđevca je krenula inicijativa za udruživanjem stvaralačkih potencijala i osobnosti, poglavito iz našeg zavičaja, s tendencijom širenja u druge županije i regije. Trenutno su uključeni umjetnici iz Hrvatske (Podravina, Zagorje, Prigorje, Dalmacija, Slavonija) te iz Slovenije, Kanade i Velike Britanije. Zastupljen je velik broj tehnika i materijala koji se koriste u izradi knjiga. (papir, svila, žica, drvo, keramika, platno, boja, fotopapir, reciklirani papir, batik).
U ovom času ugovorene su izložbe u Đurđevcu, Belišću, Novoj Gradiški, Koprivnici (Galovićeva jesen), Splitu i Šibeniku. Uz svaku izložbu bit će održane radionice ručnog uveza knjiga za djecu i odrasle s mentorom Zoranom Vidakovićem. U projektu je uključeno 36 autora koji će svaki na svoj način i u svom originalnom stilu uobličiti materijal za jednu unikatnu knjigu dok oblikovanje, uvezivanje i design svake knjige preuzima Zoran Vidaković – Ručni uvez Zoranoske.

U projektu također sudjeluju: Sanja Flajs Vidaković, prof, Božica Jelušić, književnica, Nives Čičin Šain, samostalni umjetnik - kipar, Ivana Petan, keramičarka, Ashley Fitzgerald, akademski slikar.

Na taj način umjetnici iz zemlje i inozemstva dobivaju priliku da izvan službenih prostora pokazu  svoj rad i oplemene našu svakidašnjicu. Cilj je projekta potaknuti i ljubav prema knjizi, te ponovo afirmirati rukotvorje (manufaktura) od koje se odustalo u vrijeme visokih tehnologija. Edukativni domet ovakve izložbe bio bi vrlo visok, spajajući stare vještine i zanate sa modernim alternativnim načinima dizajniranja i uvezivanja knjiga.

Od Đurđevčana u projektu sudjeluju:  Anđela Lenhard Antolin, Zdravko Šabaric, Željko Car, Petar Petrović, Ivana Kranželić, Božica Jelušić, Adreja Živko, Hrvoje Živko, Ivana Hadžija, Ines Bilas Popović, Danijel Domisljanović, Sanja Flajs Vidaković, Zorica Vidaković i Zoran Vidaković.