Karavana prijateljstva stigla u Đurđevac


Petak, 22. lipnja 2018.

Tradicionalna biciklistička karavana u organizaciji Saveza hrvatskih društava u Sloveniji, koja spaja Vukovar i Ljubljanu te mnoge gradove na svojem putu i ove godine imala je Đurđevac za kraj etape i svoje odmorište.

Put hrvatsko - slovenskog prijateljstva već je dugi niz godina dobro znana trasa, uvedena u godišnji kalendar događanja i kalendar srca. Put koji povezuje dva grada, Ljubljanu i Vukovar, dva naroda, hrvatski i slovenski, ali i sve nas na tom putu. Cilj karavane je prisjetiti se tragedije rata i stradanja grada Vukovara, kako se takvo nešto nikada ne bi ponovilo. Projekt je tradicionalna manifestacija prijateljske suradnje dviju država, u prigodama Dana državnosti obiju država. Taj događaj ostavio je duboke korijene i potaknuo pozitivna raspoloženja ljudi koji žive na obje strane granice i stoga zaslužuje veliko poštovanje i pozornost.

Put prijateljstva između ostaloga promiče i biciklizam, sport, zdrav život i nadasve prijateljstvo, koje za nas đurđevčane, uvijek predstavlja priliku da ponovno sretnemo već neke dobro znane prijatelje. Također je to prilika da se razmijene iskustva.

Nakon polaska iz Grada Vukovara  i prijeđenih 210 kilometara ispred utvrde Stari grad sve vozače i sudionike karavane dočekali su i pozdravili gradonačelnik Hrvoje Janči, predsjednik Zajednice sportskih udruga grada Đurđevca Ivan Juričić, te članovi Udruge sv. Juraj koji su pucnjevima iz kubura pripremili bučnu dobrodošlicu.

Druženje je nastavljeno u Starom gradu uz večeru i Dravske pajdaše.

U karavani je sudjelovalo četrdesetak hrvatskih i slovenskih biciklista koji će u nekoliko dana proći put od 500 kilometara od Vukovara do Ljubljane.