“Karavana prijateljstva”


Petak, 26. lipnja 2015.

U organizaciji Saveza hrvatskih društava u Sloveniji, Zajednice sportskih udruga te Turističke zajednice Grada Đurđevca, u četvrtak, 25. lipnja u 19,30 sati na Trgu sv. Jurja u Đurđevcu, zaustavila se poznata biciklistička karavana.

Tradicionalni biciklistički „Put prijateljstva Vukovar-Ljubljana“, održava se povodom Dana državnosti Republike Hrvatske i njime sudionici odaju počast svim hrvatskim braniteljima, posebno braniteljima grada Vukovara, simbola hrvatske patnje, otpora i pobjede.

Karavana biciklista, gradeći međususjedske mostove s ciljem podizanja odnosa na višu promocijsku i kulturno prepoznatljivu razinu, posjetom Gradu Đurđevcu uveličala je i ovogodišnju Picokijadu.

Sudionike karavane svečano su dočekali članovi Udruge Sveti Juraj u haramijskim odorama uz pozdrav sabljom i pucanjem iz kukača i kubura, a zamjenica gradonačelnika Kristina Benko-Markovica, ravnateljica Muzeja Grada Đurđevca Edita Janković Hapavel, član Udruge sveti Juraj Martin Mahović i izvršni direktor Picokijade Mario Fuček proveli su bicikliste kroz Muzej Grada Đurđevca, te im uručili poklone.

Karavana je nastavila svoje druženje na Etno obiteljskom imanju Karlovčan na Brodiću, a za ugođaj su bili zaslužni Hrvatska Udruga cimbalista, KUD Petar Preradović, članovi lovačkog društva Jelen Đurđevac te članovi Udruge Sveti Juraj Đurđevac.

U karavani je sudjelovalo četrdesetak hrvatskih i slovenskih biciklista koji su u nekoliko dana prošli put od 500 kilometara od Vukovara do Ljubljane.