Kiseg: članovi Udruge sv. Juraj iz Đurđevca sudjelovali na Danima turske opsade


Utorak, 7. kolovoza 2018.

Članovi Udruge sv. Juraj iz Đurđevca vratili su se iz Kisega, grada na krajnjem sjeverozapadu Mađarske, s kojim grad Đurđevac od 2012. godine ima prijateljske odnose. Grad Kiseg i Đurđevac imaju mnoge poveznice: slične povijesne okolnosti, članstvo u velikoj EDEN obitelji, te prošlost vezana uz obranu od osmanlijskih napada.

Članovi Udruge sv. Juraj s oduševljenjem su dočekivani i pozdravljani na ulicama i središnjem gradskom trgu, a zapažen je bio njihov nastup na bedemima tvrđave. Udruga već tradicionalno sudjeluje na Danima turske opsade, manifestaciji u kojoj se oživljava 16. stoljeće, vrijeme kad je Kiseg (kao i Đurđevac) bio na prvoj crti obrane od Turaka. Tada je Nikola Jurišić (hrvatski vojskovođa rođen u Senju, jedan od najvećih mađarskih velikana) s malobrojnom, ali hrabrom vojskom sastavljenom od samo 700 seljaka Hrvata i građana obranio Kiseg. Zadnjim mecima pobijedio je vojsku Osmanlija pod vodstvom Sulejmana I. Veličanstvenog.  Nakon duge opsade, branitelji su se spremali za posljednji napad kad su se Turci počeli iznenada povlačiti. Prema legendi, molitve branitelja je uslišao konjanik s ognjenim mačem, odnosno sv. Martin koji je preplašene Turke nagnao na povlačenje.

Ovom prilikom mnogobrojni posjetitelji, gosti iz ostalih dijelova Mađarske, Slovačke i Njemačke imali su se prilike upoznati s našom Legendom o Picokima. Đurđevčani su bili srdačno primljeni i od predstavnika grada Kisega, Hrvatske zajednice i gradske turističke zajednice, a pozvani su da i iduće godine pomognu u obrani grada.

Fotografije: Robert Rodman