Kroz jezičnu radionicu djeca upoznala posebnosti Filipina


Srijeda, 21. ožujka 2018.

U Gradskoj knjižnici Đurđevac radionicom o Filipinima završile su ovogodišnje Jezične igre.

Filipine je na radionici prezentirala Juliet Mesar Lausch, a u uvodnoj prezentaciji upoznala je djecu s geografskim obilježjima Filipina.

Filipini su se smjestili na zapadnoj obali Tihog oceana, s više od 7500 otoka i Manilom kao glavnim gradom. Vremenska razlika između Hrvatske i Filipina je +7 sati, ima pet puta veću površine nego Hrvatske i 26 puta više stavnovnika. Upoznala ih je i sa školskim sustavom, običajima, filipinskoj kuhinji, poznatim Filipincima, biljnim i životinjskim svijetom. Djeca su doživjela Filipine i kroz sušeno voće manga koje uzgaja njena baka i spring rolicama (hrskave rolice punjene bananama). U završnom dijelu djeca su bojala likove različite filipinske likove.

Cilj ovih radionica bio je spriječiti netoleranciju prema drugim ljudima, a manjinskim skupinama pružiti prostor za vlastito izražavanje i predstavljanje vlastite tradicije i kulture, te uključiti ih u rad Knjižnice. Kod djece razviti socijalnu osviještenost, prihvatiti različitosti, razvijanje i učenje tolerancije, proširivanje znanja i vidika. Kroz projekt djeca se upoznaju s različitim ljudima i njihovim jezicima, kulturom i običajima, a ti ljudi žive u našem okruženju. Projekt je i ove godine prepoznao i podržao Grad Đurđevac i Ministarstvo kulture RH.