KUD Petar Preradović svojim nastupima oduševio slovensku publiku


Utorak, 22. listopada 2013.

KUD Petar Preradović  sa svojih 26 članova bio je gostujući ansambl iz Hrvatske na dvodnevnom gostovanju na Državnim susretima folklora odraslih skupina Slovenije. Susreti su se održali u  prekrasnoj tehnički opremljenoj Dvorani Srečka Kosovela tzv.Kosovelskom domu  u Sežani, dok je cijeli događaj snimala Slovenska televizija.

Nakon što je završio natjecateljski dio svih skupina iz Slovenije koje su prikazale bogatstvo i raznolikost slovenskog folklora, kao "šećer na kraju" nastupio je KUD Petar Preradović s koreografijom pod nazivom „PO ĐURĐEVEČKI“ – plesni fragmenti polki i čardaša iz Đurđevca (Umjetnički voditelj ansambla – Kristina Benko Markovica i voditelj tamburaša  - Tomislav Markovica), za koju su nagrađeni najjačim pljeskom u dvorani.

Drugi dan KUD je posjetio gradić PODNANOS , a članovi KUD-a su u Kulturnom domu  Podnanos  nastupili sa dvije koreografije:  pjesme i plesovi  Zagorja i Podravine,  te također oduševili publiku.

Voditeljica Odjela za kulturu Sežana Vladislava Novotnik članove KUD-a upoznala je sa znamenitostima Sežane, pa su tako obišli mjesto,  posjetili crkvu Sv. Vida  i  rodnu kuću  Stanka Premrla – utemeljitelja slovenske himne.

Na kraju jednog  divnog druženja i sklapanja novih prijateljstava, KUD je svoje domaćine iz Sežane pozvao na gostovanje u Đurđevac, kako bi predstavili bogatstvo i raznolikost slovenskog folklora svim zaljubljenicima u kulturu na području Grada Đurđevca i okolice.