Dani voća i gastronomske delicije u humanitarne svrhe


Subota, 5. listopada 2013.

Dani voća Koprivničko-križevačke županije, najznačajnija manifestacija posvećena voćarskoj proizvodnji u Koprivničko-križevačkoj županiji, održana je 4. i 5. listopada 2013. u Đurđevcu u organizaciji Koprivničko-križevačke županije, Grada Đurđevca, Poljoprivredne savjetodavne službe, Udruga voćara i proizvođača voćnih prerađevina Koprivničko-križevačke županije, Turističke zajednica grada Đurđevca i PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja.

I ove godine prvi dan manifestacije bio je posvećen edukaciji voćara za koje je u petak, 4. listopada 2013. u dvorani Obrtničkog doma u Đurđevcu održan stručni skup na temu „Hrvatski voćari u Europskoj uniji". Prisutni su imali prilike saznati više o zajedničkom europskom tržištu, Nacionalnom akcijskom planu za postizanje održive uporabe pesticida, Nacionalnom programu Shema školskog voća i o drugim zanimljivim temama.

Stručni skup otvorila je zamjenica gradonačelnika Grada Đurđevca Brankica Kolomaz koja je izrazila zadovoljstvo što se manifestacija održava u Đurđevcu, te je istaknula kako Grad Đurđevac na svojem području potiče voćarstvo kroz financiranje podizanja višegodišnjih nasada voćnjaka i kroz financiranje troškova specijalističkih seminara. Za kraj prvog dana posjetitelji su mogli uživati u izložbi „Jesen na tanjuru“ autorice Anđele Lenhard Antolin, koju je otvorio gradonačelnik Grada Đurđevca Željko Lacković.

Prijateljski ugođaj i lijepo vrijeme okupilo je veliki broj posjetitelja na izložbeno-prodajnom dijelu manifestacije koja je održana u subotu, 5. listopada 2013. godine na Trgu svetog Jurja u Đurđevcu, gdje su izlagači predstavili svoje voće i proizvode od voća, ali i agro i pomo tehniku. Gradonačelnik Željko Lacković se osvrnuo na tradicionalno, već 15. po redu obilježavanje manifestacije, te je sve izlagače i posjetitelje pozvao da se pridruže gastronomskom dijelu manifestacije, odnosno da sudjeluju u humanitarnoj akciji za izgradnju lifta u Poslovnom centru u Đurđevcu. Na središnjem đurđevačkom trgu manifestaciju je svečano otvorio predsjednik Organizacijskog odbora Dana voća i zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Darko Sobota.

Osim voća i voćnih proizvoda koje su u okviru izložbeno-prodajnog dijela manifestacije posjetitelji mogli razgledati i degustirati, posjetitelji su imali prilike vidjeti tradicionalni način pečenja pekmeza, tradicijski prikaz pečenja rakije, a kupnjom bonova kojima su sudjelovali u humanitarnoj akciji, posjetitelji su se na štandu Strukovne škole Đurđevac mogli zasladiti palačinkama s pekmezom i degustirati kajganu s vrganjima.

U okviru kulturno-umjetničkog dijela manifestacije nastupili su KUD Petar Preradović iz Đurđevca, Ženski vokalni sastav „Đurđevčice“, KUD „Delovi“ iz Delova, Hrvatsko pjevačko društvo „Ferdo Rusan“ iz Virja, polaznici Dječjeg vrtića „Maslačak“ Đurđevac te Udruga cimbalista Hrvatske.

Prema ocjenama žirija prvo mjesto za pripremu pekmeza pripalo je OPG Katarine Regović, dok je najljepše uređen štand štand OPG Anđele Kranjec.

Humanitarnom akcijom za izgradnju lifta u Poslovnom centru u Đurđevcu, suradnjom Grada Đurđevca s Gradskim društvom Crvenog križa Đurđevac i tvrtkom Natura milk Đurđevac, prikupilo se 3.976,26 kuna.