Đurđevac ima prvakinju, viceprvakinju i osvajača brončane medalje na Prvenstvu RH


Ponedjeljak, 10. ožujka 2014.

U Nedelišću u subotu, 08. ožujka 2014. godine održano je Prvenstvo RH, a Karate klub Đurđevac ostvario je izuzetan sportski rezultat. Naime, naš klub se vratio okićen s tri državne medalje - dobili smo prvakinju, viceprvakinju i osvajača brončane medalje.

Zlato je osvojila Ema Juričić u kategoriji učenice borbe -36 kg, srebro Ema Čorba učenice borbe -32 kg, dok je Jan Posavac u kategoriji učenici borbe +46 kg osvojio brončanu medalju.

Ema Juričić je u konkurenciji od 18 natjecateljica sa 4 uzastopne pobjede u besprijekorno odrađenim borbama došla do svoje prve i najsjajnije državne medalje te time postala državna prvakinja u svojoj kategoriji. Ema Čorba također je u konkurenciji od 18 natjecateljica suvereno nizala pobjede sve do finala u kojem je ipak nedostajalo malo sportske sreće i natjecateljskog iskustva te time postala viceprvakinja države u svojoj kategoriji, dok je Jan Posavac u konkurenciji od 20 natjecatelja, naš član s vrlo skromnim dosadašnjim iskustvom s natjecanja na opću radost i oduševljenje svih prisutnih uspio u četiri vrlo „tvrde i teške“ borbe, ali apsolutno zasluženo osvojiti brončanu medalju sudačkim preglašavanjem na kraju borbe za treće mjesto.

Od ostalih natjecatelja Karate kluba Đurđevac nastupili su još i Mateja Prevedan koja je osvojila 5. mjesto u kategoriji učenice borbe -32kg što je zapažen rezultat s obzirom da joj je ovo bio prvi nastup na prvenstvu te joj je također nedostajalo malo sportske sreće da i ona osvoji državnu medalju, Petra Jančijev i Niko Fusić, također sa zapaženim izvedbama.

Sveukupno je 240 natjecatelja iz 64 kluba pokušalo doći do najprestižnijih titula na Prvenstvu RH.

Podsjetimo da je Karate klub Đurđevac i do sada osvajao medalje na prvenstvima RH no nikad u ovolikom broju na jednom natjecanju, niti ovako nadmoćno. Iz Karate kluba Đurđevac smatraju da je ovo rezultat sistematiziranog i dugotrajnog rada s našim najmlađim kategorijama. Karate borba doživljava vrlo brze promjene pa su zahtjevi za prilagodbama trenera i natjecatelja veliki. Karate se iz vještine u vrlo kratkom vremenu razvio u dinamičan sport koji je sve popularniji i pretendira da uđe u obitelj olimpijskih sportova. Shodno tome došlo je do potrebe da se modificira trenažni proces. U Karate klubu su napustili način rada koji se zasniva na empiriji i u potpunosti prilagodili metodologiju rada znanstvenim principima treninga. Tako je bez susprezanja potražena pomoć stručnjaka iz raznih područja - nekoliko trenera karatea, kineziologa, liječnika, pedagoga. Posebnu zahvalu Karate klub upućuje profesoru kineziologije Ivoru Bolteković-Tkalecu koji je s nstjecateljima radio dva udarna mikrociklusa, a posebno se posvetio razvoju SAQ sposobnosti (speed, agility, quickness), elemenata posebno važnih u karate sportu i bazičnoj pripremi, što se izuzetno dobro pokazalo u radu s djecom koja su nove trenažne operatere odlično prihvatila, te se nadaju daljnjoj suradnji.

Natjecatelje su pripremali trener karatea Nikola Kopričanec te pomoćni treneri Teo Jeftimov i Anita Dergez koja je prisustvovala i samom natjecanju te uvelike doprinjela ovim rezultatima. Velika im hvala za sav dodatan trud koji su uložili u posljednjih mjesec dana i odlično pripremili naše natjecatelje za prvenstvo RH.

Na kraju možemo reći da su očekivanja za budućnost karatea u Đurđevcu velika s obzirom na činjenicu da Karate klub bilježi stalni porast broja članova, a već sada su neki karatisti u odličnoj natjecateljskoj formi koji zbog dobi još nemaju pravo nastupa na ovogodišnjem prvenstvu. U svakom slučaju sjajna perspektiva za ubuduće.