Gradonačelnik službeno zatvorio Picokijadu 2014. preuzimanjem ključeva grada


Ponedjeljak, 30. lipnja 2014.

Koncertom 'Večer tradicijske glazbe i plesa', na Trgu Sv. Jurja u Đurđevcu, sinoć je završila Picokijada 2014.. Brojni đurđevčani i njihovi gosti uživali su uz nastup Udruge cimbalista Hrvatske, Đurđevčica, KUD-a Petar Preradović i gostiju, Hrvatskog gajdaškog orkestra, te tradicijskih glazbenika. Picokijadu je službeno zatvorio gradonačelnik grada Đurđevca Željko Lacković, preuzevši ključeve grada od kapetana.

I posljednji dan Picokijade bio je upotpunjen raznim kulturno zabavnim događanjima. Od cjelodnevnih događanja posjetitelji su mogli na livadi oko Starog grada uživati u prikazu srednjovjekovnog načina življenja i viteških radionica, u gradskom parku se pak mogla pogledati izložba pijetlova i najljepšeg pijetla Podravine 'Najlepši pevci Podravine', dok je LD Mičetinac bio rezerviran za 'Lovački zestanek', natjecanje lovaca u gađanju na glinene golubove, gdje je nakon cjelodnevnog natjecanja pobjedu odnijela ekipa 'Lisice' Hlebine, na drugom mjestu završila je ekipa 'Vepar' Poganac, dok je treće mjesto uzela ekipa 'Vijenac' Gornje Zdjelice.

Generalni sponzor Picokijade Podravka d.d. u prijepodnevnim satima za stanovnike i posjetitelje Đurđevca organizirala je degustaciju stometarske savijače u Starogradskoj ulici.

U prijepodnevnim satima vozila se rekreativna biciklijada 'Biciklinom v krug', mini etapa za mlađe uzraste s ciljem na LD Peski, midi etapa za sve uzraste u dužini od 35km, te maxi etapa za zahtjevnije u dužini od 42km.

Na Trgu je drugu godinu za redom održano natjecanje u brzini i spretnosti u vožnji oldtimer biciklima s mljekarskom kanticom 'Trk na mlekaro', gdje su sudionici ove zanimljive utrke uz pokušaj zadržavanja mlijeka u kanticama krenuli po nagrade sponzora. I ove godine najuspješnijima su se pokazali Virovci. Nakon ove zanimljive utrke na Trg Sv. Jurja stigla je povorka aranžiranih kola 'Podravina od leta do leta'. Povorka koja je sastavni dio Picokijade od samog početka, a samim time čuva izvornost i tradiciju đurđevačke Podravine, te svojim prikazom sve posjetitelje podsjeti na zaboravljene običaje, zanate, nošnje, radove i način života. Stručni žiri koji je nadgledao cijelu povorku, prvu nagradu ove godine poslao je u ruke DVD-u Sirova Katalena, drugu nagradu kući je ponio KUD Delovi iz Novigrada Podravskog, dok je treća nagrada pripala Udruzi prijatelja kulture 'Vlado Dolenec' Koprivnički Bregi. Nagrade je sudionicima povorke uručila zamjenica gradonačelnika Kristina Benko Markovica. Priznanja za nesebično sudjelovanje dobile su i sve Udruge koje su sudjelovale u ovogodišnjoj povorci, a za poseban doprinos povorci zahvalnicu je dobio bračni par Martin i Marija Ređep, kao najstariji par koji je dio povorke 'Podravina od leta do leta'.

Povorka i posjetitelji sa Trga preselili su se na ŠRC Graničar gdje je i ove godine održan sportsko- zabavni događaj 'Revijalna utakmica Debeli – Guravi' u organizaciji TZ i NK Graničar.

Picokijadu, tradicionalno kulturno-turističku manifestaciju, koja se i ove godine odvijala pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH Ive Josipovića, Ministarstva turizma i Ministarstva kulture, i ove je godine vidjelo tisuće posjetitelja iz raznih krajeva Hrvatske, a svakako valja istaknuti da je među posjetiteljima Đurđevca i njegove najveće manifestacije bilo i stranih turista.

Valja istaknuti kako je, tijekom vikenda, Grad Đurđevac u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa organizirao humanitarnu akciju "Svi za jednog, lift za sve" za izgradnju lifta u Poslovnom centru u Đurđevcu. Humanitarnom akcijom prikupljeno je 6.628,50 kuna.

Ovim putem zahvaljujemo se svim ljudima koji su pomogli ovu akciju svojim donacijama, a posebice osobama koje su tijekom ova tri dana bile na info pultovima i štandu na kojem se održavala humanitarna akcija.

Fotografije: Foto Siniša