Izložba ljubavnih razglednica – Mojem suncu u Gjurgjevcu


Ponedjeljak, 16. veljače 2015.

U Gradskoj knjižnici Đurđevac u petak, 13. veljače 2015. godine otvorena je izložba starih ljubavnih razglednica s početka 20. stoljeća, pod nazivom Mojem suncu u Gjurgjevcu. Izložba tematizira dopisivanje ljubavnika, a koje je prigodno u skladu s Danom zaljubljenih.  Jedna stvar koja je zajednička svim izloženim razglednicama, je da su pisane u Đurđevcu ili ih je pisao netko iz Đurđevca. Izložene dopisnice, neke stare i preko sto godina, vraćaju nas u prošlost i ostaju svjedocima prošlih vremena, nepromijenjene, zahvaljujući kolekcionarima Martinu Mahoviću, Vladimiru Miholeku, Marijanu Slunjskom i Božici Jelušić Kranželić.

Izložbu je otvorila ravnateljica Gradske knjižnice Đurđevac Antonija Mandić, a kroz izložbu, prisutne je provela mlada muzeologinja Kristina Peršić, dok je Nikola Cik govorio o bitnom povijesnom kontekstu razglednica, odnosno dopisnica. Nekoliko riječi o svojoj zbirci i kolekciji dopisnica, koje su stizale đurđevčanki Milki Tomec, podijelio je s prisutnima kolekcionar Vladimir Miholek, a završni dio ove izložbe bila je rekonstrukcija jedne ljubavi, Martina Mahovića, koji je s puno entuzijazma ispričao ljubavnu priču pronađenu na dopisnicama staru stoljeće, između Ivice Praputnika i Nadice Kočonde.

Izložbu starih razglednica Mojem suncu u Gjurgjevcu možete pogledati u Gradskoj knjižnici Đurđevac do 1. ožujka 2015. i uvjeriti se u snagu pisane riječi, danas zamijenjene s nekoliko znakova na tipkovnici.