Jelena Osvaldić – dobitnica nagrade “Trnski”


Nedjelja, 1. lipnja 2014.

4. Dani Ivana viteza Trnskog u organizaciji Podravsko-prigorskog ogranka Društva hrvatskih književnika i općine Novigrad Podravski te pod pokroviteljstvom Koprivničko-križevačke županije održani su u Koprivnici i Novigradu Podravskom. Ivan vitez Trnski bio je jedan od velikana svojega doba, književnik, veliki župan Bjelovarske županije, predsjednik Matice hrvatske i prvi predsjednik Društva hrvatskih književnika od 1900. godine pa je namjera ove književne manifestacije podsjetiti na značaj Trnskog u hrvatskoj kulturi i povijesti. Tako je u Koprivnici održan Književno-znanstveni kolokvij Trnski u stoljećima hrvatske književnosti, na kojemu su o Trnskom govorili akademik Ante Stamać, dr. sc. Katica Čorkalo Jemrić i dr. sc. Mario Kolar.

Ujedno je svrha ove manifestacije bila i poticanje književnog stvaralaštva mladih autora, tako da se svake godine nagrađuje rukopis autora do 35 godina s područja Podravine i Prigorja. Na kraju kolokvija nagrađenicom je proglašena Đurđevčanka Jelena Osvaldić za rukopis zbirke pjesama „Zašto? Zato.“. Nagradu je i u Koprivnici i u Novigradu Podravskom obrazložio predsjednik povjerenstva Zdravko Seleš, prof.

U Novigradu je održana književna večer "U suglasju s Trnskim", na kojoj je predstavljena knjiga prošlogodišnjeg dobitnika, Marija Kolara, "Nuspojave čitanja", i predstavljena ovogodišnja dobitnica Jelena Osvaldić, čija će knjiga, što zapravo i jest sadržaj nagrade, ugledati svjetlo dana do idućih Dana Ivana viteza Trnskog. Prof. Seleš govorio je sa zadovoljstvom o zanimljivoj pjesničkoj zbirci, a posebno se pohvalio činjenicom da su oboje, Jelena i Mario, bili njegovi učenici u đurđevačkoj gimnaziji.