Ljubav u slici i riječi


Četvrtak, 23. listopada 2014.

Još jedna u nizu manifestacija u Mjesecu hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Đurđevac je protekla sjajno. Budući da je tematski okvir ovog Mjeseca knjige u cijeloj Hrvatskoj ljubav, Gradska knjižnica se izložbom umjetničke fotografije na temu ljubavi i ljubavnim pjesmama Božice Jelušić priključila ovome projektu. Zamjenica gradonačelnika Kristina Benko Markovica svojim dolaskom podržala je aktivnosti Gradske knjižnice i uživala u ljubavnim stihovima

Tako je u srijedu, 22. listopada 2014. godine, ljubitelje ljubavnih stihova pozdravila ravnateljica Gradske knjižnice Antonija Mandić. Gospodin Krunoslav Heidler okupio je brojnu ekipu umjetničkih fotografa, sebe kao predvodnika i H. Butković, S. Butković, D. Domišljanovića, A. Goleš, B. Goluba, Č. Grosa, I. Hengl, Z. Ištvana, N. Kocijan, Ž. Krčadinca, M. Malkoč, B. Radinović, Z. Šabarića, A. Tomulića, P. Vrkić, S. Milašinovića, V. Špoljar i Ž. Cara, koji su nam kroz svoj objektiv pokazali različite vidove ljubavi. O autorima je govorio priređivač izložbe.

Ljubavne stihove Božice Jelušić predstavili su Vesna Orač, Zdravko Seleš i Anica Šabarić iz zbirke Kopernikovo poglavlje, Štorga i recentne neobjavljene stihove. Tako je publika dobila poslasticu od mladenačkih stihova do najnovijih, koji se i po izrazu i tonalitetu razlikuju. O pjesnikinjinim uzorima, najljepšim ljubavnim pjesmama drugih autora, o ljubavi o kojoj često progovara kroz elemente prirode (voda, kiša, biljni i životinjski svijet) govorila je Anica Šabarić.

Budući da je dosta pjesama Božice Jelušić uglazbljeno, večer ljubavnih vibracija osvježena je spotovima Kostadinke Velkovske Gda me ti pozabiš i Đurđevčica Cvetna grana.