Međunarodni dan muzeja – otvorene dvije izložbe u Galeriji Stari grad


Ponedjeljak, 19. svibnja 2014.

Jučerašnjem danu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja pridružila se i Galerija Stari grad u Đurđevcu i to sa dvije izložbe.

Prva, koju je otvorio gradonačelnik grada Đurđevca Željko Lacković, izložba je dizajna tekstila dr.sc. Vladimira Oreškovića (rođ. 1928.), Đurđevčana, umirovljenog red.prof. Tehnološko-tekstilnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji je kroz svoje školovanje u mnogim europskim gradovima (Brno, Dresden, Beč, Ljubljana, Zagreb) dao značajan doprinos dizajniranju tekstilnih uzoraka baveći se kompjutorskom grafikom o čemu je govorila ravnateljica Centra za kulturu Edita Janković Hapavel. Na ovoj izložbi pokazao je alternativni način kreiranja i dizajniranja odjeće na 33 slike.

Uz navedeno posjetitelji su također mogli razgledati 10 otisnutih marama, 5 šalova, te 3 stolnjaka s potpisom autora, te mozaične slike i satove.

Uz obraćanje samog autora publici, koji je izložbu posvetio svom pokojnom ocu Tomi Oreškoviću, nekadašnjem trgovcu tekstila u Đurđevcu, o obitelji, te društvenom životu Đurđevčana u vrijeme njihova djetinjstva i mladosti, govorio je autorov brat, liječnik u mirovini, dr. Božo Orešković. U prigodnom dijelu programa nastupio je Dječji zbor glazbene škole uz dirigenta prof. Kristijana Ontla, te prof. Bernarda Dugana za klavirom.

Ova izložba se može razgledati do 14.lipnja 2014. godine.

Drugi dio obilježavanja ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja posvećen je temi o kolekcionarstvu i to prigodnom izložbom i predavanjem uz foto slajdove.

Tako je publika mogla upoznati neke od đurđevačkih kolekcionara koji su otvorili vrata i posudili za izložbu neke od predmeta iz svojih zbirki. O njima je govorila ravnateljica Centra za kulturu Edita Janković Hapavel (Zbirka Miljenka Brkljačića, Zbirka Hranimira Hloušeka, Zbirka Đure Jančija) te sami autori koji su predstavili svoje zbirke - Martin Mahović – Razglednice starog Đurđevca, Anica Šabarić – Zbirku anđela, Zdravko Šabarić – zbirku flakona i malu povijest svijeta mirisa, te Matija Vogrinčić zavičajnu zbirku.

U prigodnom dijelu programa prvi puta nastupio je učenik 1. razreda Umjetničke škole Fortunat Pintarić iz Koprivnice, Područne škole u Đurđevcu, Jan Hapavel na gitari, a posjetitelji su mogli čuti i salonsku glazbu na gramafonu kr. 19 st. iz Zbirke gosp. Miljenka Brkljačića. Ovu zanimljivu izložbu otvorila je zamjenica gradonačelnika Grada Đurđevca Kristina Benko Markovica, a publika je uz tiskane publikacije dobila i zvučni snimak sa mehanizma koji je sastavni dio foto albuma, (iz Zbirke M. Brkljačića).  Izložba se može razgledati do 31. svibnja.