Noć muzeja 2015.


Ponedjeljak, 2. veljače 2015.

U Galeriji Stari grad u Noći muzeja priređen je zanimljiv program u čast novoosnovanomu Muzeju grada Đurđevca. U 18 sati program je započeo solo izvedbom prof. Ivane Senjan i prof. Bernarda Dugana za klavirom, te svečarskom zdravicom Muzeju grada Đurđevca. Nazočnima se obratio gradonačelnik Grada Đurđevca istaknuvši važnost osnivanja Muzeja grada Đurđevca za sam grad, ali i šire, ističući važnost svake institucije i ustanove, a posebice muzeja kao temelja grada. Posjetiteljima se obratio i izaslanik župana Koprivničko-križevačke županije, pročelnik odjela za gospodarstvo gosp. Marijan Štimac.

U uvodnom dijelu govorila je muzejska djelatnica, viša kustosica Edita Janković Hapavel, govoreći o temeljima osnivanja Muzeja grada Đurđevca i njegovoj misiji osnovanoj na dugogodišnjoj profesionalnoj djelatnosti muzejsko-galerijske jedinice, izložbenim projektima, likovnim radionicama, predavanjima, zaštiti muzejske građe, konzervatorsko-restauratorskim radovima, edukativnoj i pedagoškoj djelatnosti. Između ostalog istaknula je da je upravo izložbom ''Iz-U: Amputiranje Bezidentitetizma'' koja je realizirana u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti iz Zagreba i prof. Dankom Friščićem, koji su upravo svojom prisutnošću doprinijeli jednoj od misija muzejske prakse, a to je suradnja s drugim institucijama, umjetnicima, pojedincima koji kroz svoja promišljanja ocrtavaju i ukazuju na probleme suvremenog modernog doba i stavljaju u fokus interpretacije čovjeka današnjice.

Galerijske prostore Muzeja ispunili su studenti ALU sa svojim slikama, instalacijama i performansima. O izložbenom projektu i dobroj suradnji s Đurđevcem te otvorenosti za daljnju suradnju, koja je već u pripremi, govorio je prof. Danko Friščić.

Kako je ovogodišnja 10. Noć muzeja bila posvećena izumitelju Nikoli Tesli u galerijskim prostorima našla je mjesto i instalacija Nade Dombaj te slika Nikole Tesle autora Zdravka Šabarića. Kao specijalni gost otvorenja izložbe nazočio je poznati hrvatski fotograf Mio Vesović poznat kao fotograf osoba iz kulturnog života, koji je Muzeju poklonio fotografiju ''Podravina u mom srcu''.

Nakon izvedenog plesnog performansa plesne skupine ''Izidina krila'' kojeg su pripremile studentice ALU, na oduševljenje publike posjetitelje je počastila prof. Ivana Senjan solo koncertom uz klavirsku pratnju prof. Bernarda Dugana.

Spomenute izložbe posjetitelji mogu razgledati do 28. veljače radnim danom do 16 sati, a subotom i nedjeljom od 9 do 13 sati.