Obilježen 7. tjedan psihologije – “Tko su sretni ljudi?”


Petak, 21. veljače 2014.

Na pitanje "Tko su sretni ljudi" dobili su odgovor svi oni koji su slušali đurđevačke psihologinje Vesnu Orač, Jasminu Šandor, Mariju Sladoljev i Sylwiju Nasilowsku-Blažok u Gradskoj knjižnici Đurđevac 19. veljače 2014. godine. Predavanje je održavano povodom 7. tjedna psihologije u Hrvatskoj.

Saznali smo neke životne postulate za sretan život i brak. Osnovni principi sreće su rad na usrećujućim sadržajima i odabir sigurnog i poticajnog okruženja. U sretnim brakovima se više razgovara, uspostavljaju se granice, dijele zajednička nova iskustva; pozitivne interakcije stvaraju se komplimentima, zahvalnošću, oživljavanjem uspomena, zajedničkim šetnjama, posjećivanjem mjesta gdje se nije bilo, zajedničkim kuhanjem, posjećivanjem koncerata, izložbi, itd. Nadalje je rečeno da sretni parovi pokazuju humor, iskazuju ljubav, popuštaju partneru oko važnih stvari za njega, a nesretni parovi kritiziraju, pokazuju prijezir i prekidaju komunikaciju.

Prezentacije su bile poticajne i zanimljive te je vrijeme uz zanimljive primjere proletjelo. Naučili smo puno novih stvari i zaključili da je za osjećaj sreće potrebno zaista malo.