Otvorene izložbe dviju slikarica – Barbare Percač i Nade Dombaj


Ponedjeljak, 22. rujna 2014.

U galerijskim prostorima Starog grada u Đurđevcu, uz klavirsku pratnju prof. Leona Horvata, u petak, 19. rujna 2014. godine, otvorena je izložba dviju koprivničkih slikarica Barbare Percač i Nade Dombaj. Više od 60 radova ovih dviju umjetnica izloženo je u tri salona, a o njima je govorila viša kustosica Galerije Stari grad Edita Janković Hapavel.

Od figurativnih kompozicija mrtvih priroda, prikaza pejzaža, ulica grada, Barbara Percač, prisutna više od 40 godina na likovnoj sceni oslobođena konvencionalnosti, temperamentna, energične osobnosti, svoju umjetnost predočava kao rezultat istraživanja, impresije doživljenog. Upravo njezino koketiranje s različitim načinima likovnog izražavanja čine ju posebnom i prepoznatljivom.

Slikarski opus Nade Dombaj, ispreplitanje je figuracije, asocijacija i apstrakcije iz koje isčitavamo reminiscencije nataloženih stilova umjetničkih pravaca 20.st. Sklona je lirskoj apstrakciji i geometrizmu. Njezin svijet nije intiman svijet zatvoren u atelje, već svijet otkrivanja, u novije vrijeme s naglašenom osvješćenošću za brigu o planeti Zemlji.

Obje slikarice prisutne su i u humanitarnim akcijama, a dobitnice su i nagrada Hrvatskog sabora kulture. Svojim djelovanjem dale su značajan doprinos obogaćivanju likovne scene ne samo podravskog miljea nego i šire, istaknula je Edita Janković Hapavel, autorica ove izložbe.

Izložbu je otvorila zamjenica gradonačelnika grada Đurđevca gđa Kristina Benko Markovica, a ista se može razgledati do 18. listopada 2014. godine.