Picokijada 2014. – službeno započela


Subota, 28. lipnja 2014.

Jučerašnjim danom, 27. lipnja 2014. godine, započelo je obilježavanje jedne od najvećih tradicionalno-kulturnih manifestacija "Picokijade 2014.". Dan je započeo Sajmom ostavljenih stvari (S.O.S.) u plemićkom dvoru Barnagor, u vlasništvu naše poznate književnice Božice Jelušić. Ovo je četvrti ovakav sajam, koji je i ove godine posjetilo oko stotinjak ljubitelja umjetnosti, kreativaca i zaljubljenika u lijepe i stare stvari.

Prvi dan Picokijade bio je rezerviran i za sportska događanja, pa je tako na teniskom igralištu održan već tradicionalni sportski turnir GEM, SET, MEČ u organizaciji TK Đurđevac. Nakon razigravanja u kojemu je sudjelovalo 12 parova u polufinale plasirala su se četiri para, Gašparić-Podalec, Šipušić – Pandur, Marić – Jančijev i Kljajić – Turković. Pobjedu je nakon finalnog ogleda odnio par Šipušić – Pandur, odmjerivši snage protiv drugog finalista, para Marić – Jančijev.

Košarkaški klub Mladost Đurđevac u večernjim satima organizirao je turnir "Noć košarke" na igralištu OŠ Grgura Karlovčana u Đurđevcu. Turnir je bio namijenjen seniorima, a nagradni fond iznosio je 2.000,00 kn. Na turniru su sudjelovale ekipe iz županije i okolice Đurđevca, Virja, Bjelovara, Koprivnice, Virovitice, te ostalih obližnjih mjesta. Prvo mjesto turnira osvojila je košarkaška ekipa 'Kapetan pijanac' iz Virja, drugo mjesto pripalo je ekipi 'Mali olimpijac' iz Bjelovara, dok je treće mjesto zauzela ekipa 'Ilija' iz Virja. Održano je i natjecanje u tricama u kojemu je najbolji bio Alen Kenđelić.

Na igralištu OŠ Grgura Karlovčana odigran je i odbojkaški turnir 'Picoki na pesku'. Pobjedu je odnijela ekipa Veličan-Markač-Janković koja je u finalnom dvoboju pobijedila ekipu Vuk-Franković-Radoš.

Što se tiče kulturnih događanja tijekom dana, u velikom salonu galerije Stari grad posjetitelji su mogli razgledati tradicionalnu skupnu izložbu podravskih umjetnika pod nazivom 'Uokvirena pozivnica' u organizaciji Centra za kulturu Đurđevac, dok je u malom salonu galerije bilo upriličeno otvorenje izložbe grafika ak. slikara iz Lendave Štefana Galiča, u organizaciji Centra za kulturu i Galerije – Muzeja Lendava.

U poslijepodnevnim sati u Ulici A. Radića uz Hotel Picok, u organizaciji Turističke zajednice, održana je već tradicionalna manifestacija Picoki po piščoke, međunarodno natjecanje u spremanju jela od piletine. Sudjelovalo je 20 ekipa, među kojima i gosti iz Lendave, a najspretinijima se pokazala ekipa Strukovne škole Đurđevac koja je pobjednik ovogodišnjeg natjecanja. Ujedno je na istom mjestu i u isto vrijeme održana i izložba hrvatskih sireva i mliječnih prerađevina, 9. Dani hrvatskog sira, u organizaciji Nature milk i Udruge hrvatske male mljekare.

U sklopu Picokijade 2014., na velikoj pozornici Starog grada pred mnogobrojnom publikom sinoć je svečano otvoreno Svjetsko juniorsko prvenstvo za rukometašice. Nazočnima se obratio gradonačelnik Đurđevca Željko Lacković, izrazivši zadovoljstvo što je Đurđevac imao priliku ugostiti sudionike ovako velikog natjecanja, te je svim djevojkama poželio što duži ostanak u našem gradu i odličan plasman na prvenstvu. Prigodnim riječima obratio se i predsjednik HRS i rizničar Svjetske rukometne federacije Sandi Šola, dok je prvenstvo otvorenim proglasio potpredsjednik Svjetske rukometne federacije Mansour Arema. Đurđevčanki Lani Franković, inače članici naše ženske rukometne reprezentacije, pripala je čast da podigne zastavu SP u rukometu za juniorke. Rukometašice RK Đurđevac predstavile su sve 24 zemlje sudionice Svjetskog juniorskog prvenstva po grupama noseći njihove zastave.

Prvi dan "Picokijade 2014." završio je koncertom Miroslava Škore na velikoj pozornici Staroga grada.

Fotografije: Foto Siniša