Prvi hrvatski pjenušac od jabuke „raste“ u Malom kostanju
Utorak, 3. siječnja 2012.

Kad su se na izmjeni godina ispijao pjenušac, samo su rijetli imali priliku zasladiti si ulazak u Novu godinu „Sajderom“. O njegovom imenu i bukeo tek će se čuti, moći će se uskoro i kupiti i iskušati u hotelu Picok ili Sloginim prodavaonicama, a važno je znati da je to prvi hrvatski pjenušac od jabuka. Tako tvrde , naime, njegovi uzgajivači i njegovatelji, koprivnička obitelj Imbiovčan i đurđevačka obitelj Filipović. Jabuke za ovo izvrsno pjenušao vino od jabuke (koje su Đurđevčani imali prilike prvi puta iskušati krajem prošle godine, za vrijeme otvaranja izložbe slika Hrvoja Baltića u Galeriji EX Libris),rastu na Malom kostanju. –Točno, Leo Imbriovčan je za proizvodnju ovog jedinstvenog pjenušavog vina tražio ekološki uzgojene jabuke. Upravo to ja imam u mojem voćnjaku u Malom kostanju. Imam 2.500 stabala jabuka i to sedam sorti koje su važne da se zaokruži fina aroma i izbalansira boja ovog pjenušavog vina, koje ima u sebi 7,5 posto alkohola. Bez ikakvih kemijskih dodataka, posebnim postupkom vrenja (u jednu litru „utiskamo“ dva kg jabuka) sad već imamo spremnih 5000 butelja koje čekaju isporuku, pojašnjava Ignac Filipović, umirovljenih djelatnik Centra za obranu, kao jedan od partnera u proizvodnji prvog pjenušca od jabuka u RH. Jabučni pjenušac će Đurđevčani moći naći na policama Sloge-podravske trgovine, te naravno iskušati u restoranu hotela Picok.