Sjećanje na Josipa Joška Fijuceka


Srijeda, 22. siječnja 2014.

Josip Joško Fijucek rođen je 1950 godine u Đurđevcu i od prvog dana života živi u Zagrebu. Mnogim Đurđevčanima poznat je po svojim dolascima na susrete LIKOVNE KOLONIJE ČEPELOVEČKI BREG i to više od 15 godina.

Za vrijeme održavanja kolonija uvijek me molio da se malo provozamo gradom Đurđevcom i daprema pričanju roditelja obiđemo područje «Kaićevog mosta» gdje se rodio. Imao je običaj da malo zastane na mostu da baci novčić u potok i tako se poklonio danu kad je rođen.

Joško je bio jako draga osoba i za vrijeme održavanja kolonije uspostavio je veliki broj prijatelja upravo iz Đurđevca. Iako je gotovo cijeli svoj život proveo u Zagrebu, uvijek je inzistirao da se u životopisu naglasi da je rođen u Đurđevcu. Za vrijeme svog stvaralačkog rada bio je vrstan majstor ulja na platnu. Izradio je nekoliko tisuća slika. Sudjelovao je na preko 200 samostalnih i skupnih izložbi kako u Hrvatskoj tako i u svijetu. Preko stotinu slika darovao je u humanitarne akcije.

Utemelitelj je HRVATSKOG LIKOVNOG DRUŠTVA  «Grupa 69» čiji je bio i predsjednik. U mjesecu rujnu 2013 godine popili smo kavu, spremio se i išao je u bolnicu na duže pretrage. Žalosno mi je rekao «Mato ove godine najvjerojatnije neću ti moći doći na koloniju i berbu, a tako bi volio doći u svoj Đurđevac. Nije mi dobro. Umro je od opake bolesti 23.11.2013 godine u 63 godini svog života.

Dragi Joško sjećat ćemo te se na svakoj koloniji, pokazat ćemo svima tvoje slike koje si radio u Đurđevcu, a GRAD BUDUĆNOSTI poklonit ćemo Gradu Đurđevcu kao uspomenu na tebe. Hvala ti što si uvijek isticao da si rođen u Đurđevcu.

Tekst: Mato Majstorović, predsjednik Udruge  Likovna kolonija Čepelovečki breg Đurđevac