Sjećanje na Matu Kudumiju u prepunoj Gradskoj knjižnici


Četvrtak, 18. rujna 2014.

U srijedu, 17. rujna u prepunoj Knjižnici Đurđevčani su se prisjetili Mate Kudumije, zavičajnog pisca i prvog stručnog knjižničara. Na okruglom stolu o Kudumiji su govorili Božica Jelušić, Zdravko Seleš, Ivan Pleadin i Vesna Brozović. Bili su nazočni i članovi obitelji Kudumija: Branka, Neven i Dunja koja je sjećanja na oca živopisno iznosila, te zamjenica gradonačelnika Kristina Benko Markovica koja je u ime Grada Đurđevca pozdravila sve nazočne.

O vrijednosti njegovog samo djelomično sačuvanog književnog stvaralaštva složili su se prof. Zdravko Seleš i Božica Jelušić, koja je svoje izlaganje upotpunila vlastitim sjećanjima na Matu kao svog prijatelja. Mate kao knjižničara prisjetio se Ivan Pleadin, podijelivši s nazočnima  sjećanja na svoje dolaske u knjižnicu i Matine preporuke koje su u njemu probudile interes za knjigu, čitanje i povijest.

Vesna Brozović, umirovljena knjižničarka koja je od Mate „naslijedila“ knjižnicu, govorila je o velikoj strasti s kojom je Mato brinuo o građi i baštini koja se i danas čuva u Gradskoj knjižnici Đurđevac.

Zanimljivo je istaknuti da je Mato Kudumija uvijek tražio „foringaše“ koji su ga zajedno s knjigama vozili u okolna sela i na taj način provodio neformalnu pokretnu uslugu. Nadamo se da će upoznavanje javnosti s ovom bogatom knjižničarskom tradicijom i književnom ostavštinom pobuditi interes da se njegova djela i život detaljnije dokumentiraju i sačuvaju za  buduće generacije.