Turistički potencijal Đurđevca – Medveni den


Nedjelja, 12. listopada 2014.

11. Đurđevečki medveni den i 4. Županijsko ocjenjivanje meda Podravine i Prigorja održano je 11. listopada 2014. u Đurđevcu u organizaciji Grada Đurđevca, Pčelarske udruge «Bagrem» Đurđevac i Turističke zajednice. Puhački orkestar DVD-a Đurđevac posjetitelje je uveo u svečano otvorenje manifestacije.

Prijateljski ugođaj i lijepo vrijeme okupilo je veliki broj posjetitelja na izložbeno-prodajni dio manifestacije koji je održan na Trgu svetog Jurja u Đurđevcu, gdje su izlagači predstavili svoje pčelarske proizvode i kolače. Gradonačelnik Željko Lacković je otvorio manifestaciju, te se osvrnuo na tradicionalno, već 11. po redu obilježavanje manifestacije i sve izlagače i posjetitelje pozvao da sudjeluju u humanitarnoj akciji za izgradnju lifta u Poslovnom centru u Đurđevcu. Osim gradonačelnika, izlagače i posjetitelje pozdravili su i predsjednik Pčelarske udruge «Bagrem» Dražen Mihac, voditelj odsjeka za međunarodnu suradnju i europske fondova KKŽ Vladimir Šadek, urednik mjesečnika "Hrvatska pčela" Vedran Lesjak, voditelj programskih potpora Saša Petrić i član Upravnog odbora KKŽ u Hrvatskom pčelarskom savezu Marijan Hrženjak.

U okviru kulturno-umjetničkog dijela manifestacije nastupili su polaznici Dječjeg vrtića „Maslačak“ Đurđevac, Dječjeg vrtića «Bubamara» iz Kalinovca, Dječjeg vrtića Zrno" iz Virja i "Dječjeg vrtića «Fijolica» iz Novigrada Podravskog, Dramska grupa Osnovne škole Grgura Karlovčana Đurđevac i KUD "Petar Preradović" iz Đurđevca, dok je program vodila voditeljica Dora Trogrlić.

Prilikom organizacije ove manifestacije posjetitelji su mogli degustirati i kupiti pčelarske proizvode i kolače, a kupnjom bonova imali su prilike sudjelovati u humanitarnoj akciji za izgradnju lifta u Poslovnom centru. U humanitarnom dijelu manifestacije, posjetitelji su kupnjom bonova mogli uživati u kajgani sa slaninom i povrćem, palačinkama s medom i pekmezom, frapeu i mlijeku s medom. Predsjednik Gradskog vijeća Marijan Ružman uručio je priznanje (sliku) profesoru Strukovne škole g. Vujiću za nesebično sudjelovanje profesora i učenika Strukovne škole u humanitarnim akcijama na manifestacijama Grada Đurđevca. Isto tako, ovom prilikom zahvaljuje se i Udruzi žena grada Đurđevca za pečenje pekmeza, Gradskom društvu Crvenog križa kao partneru u humanitarnoj akciji, Udruzi sveti Juraj za pripremu mlijeka s medom, Udruzi vinogradara i voćara grada Đurđevca za demonstraciju pečenja rakije i degustaciju mošta, Naturi milk za donaciju mlijeka i Lovačkoj udruzi "Jelen" za pripremu večere (pečenje pilića na žaru).

Po prvi puta na manifestaciji se održao izbor NAJ PČELICE za koji se prijavilo 25 pčelica.  Za najslađu pčelicu izabrana je Nika Frajt, dok je NAJ PČELICOM proglašena Petra Ferenčić kojoj je zamjenica gradonačelnika Kristina Benko Markovica uručila nagradu - proslava rođendana u hotelu Picok na bazenu. Svim sudionicima izbora NAJ PČELICE podijeljeni su poklon paketi.

U sklopu manifestacije Medveni den Udruga žena s bolestima dojke „Narcise„ Đurđevac provela je humanitarnu akciju DAN ZDRAVE DOJKE, dok je Škola nogometa Grada Đurđevca u Sportskoj dvorani Strukovne škole odigrala turnir.

Popodnevni sati bili su rezervirani za stručna predavanja za pčelare. Tako su stručnjaci u  svom području - profesori Agronomskog fakulteta u Zagrebu  prof.dr.sc. Nikola Kezić, dr.sc. Branka Šakić Bobić i prof.dr.sc. Zoran Grgić održali predavanja o kvaliteti i ocjenjivanju kvalitete meda i ostalih proizvoda,  o suvremenim tehnološkim mjerama uzgoja pčela, o poslovnom udruživanju pčelara radi povećanja dohotka i ekonomici pčelarske proizvodnje u uvjetima EU.

U večernjim satima u šatoru ispred Doma kulture održana je svečana dodjela priznanja pčelarima. Prema ocjenama žirija, zlatom je nagrađeno 11, srebrom 9 i broncom 6 pčelara, dok je šampionskim medom proglašen med od bagrema Stjepana Videkovića. Med pčelara koji su dali med na ocjenjivanje, kao i dosadašnjih godina darovan je djeci Osnovnih škola i Dječjih vrtića koji su nastupali, pokroviteljima i sponzorima manifestacije. Nakon dodjele priznanja, večer je nastavljena humanitarnom noći medice uz degustaciju medice i kolača od meda domaćih proizvođača, te se ovom prilikom zahvaljujemo Udruzi "Rukotvorine" iz Čepelovca i gđi. Nadi Sedmak.

Humanitarnom akcijom za izgradnju lifta u Poslovnom centru u Đurđevcu, suradnjom Grada Đurđevca s Gradskim društvom Crvenog križa Đurđevac prikupilo se sveukupno 3.035,55 kuna, od čega je Udruga žena "Peski" prodajom svojih kolača prikupila 250,00 kuna koje je donirala za humanitarnu akciju.