Lavići osvojili 1. mjesto na nagradnom natječaju iz Fizike danas


Nedjelja, 13. lipnja 2021.

Prirodoslovno – matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu organizirao je jednodnevnu manifestaciju Dan i noć na PMF-u. U okviru događanja Fizički odsjek se predstavlja s Fizikom danas koja ima za cilj predstavljanje popularizacije fizike. U sklopu ove manifestacije svi učenici osnovnih i srednjih škola te djeca vrtićkih skupina mogli su sudjelovati u zanimljivom nagradnom natječaju te osvojiti vrijedne nagrade.

Maleni Lavići iz Dječjeg vrtića Maslačak  osvojili su 1. mjesto na natjecanju iz fizike s temom ATOMA. Mališani predvođeni svojom odgajateljicom, a uz pomoć profesorice fizike Gimnazije dr. Ivana Kranjčeva odabrali su jednu od ponuđenih sedam tema iz fizike kako bi sudjelovali u navedenom natječaju.

Kako bi prikazali atome, djeca su se okušala metodom modeliranja te su 3D modele atoma prikazala na CD-u. Dijelove atoma (protone, elektrone i neutrone) modelirali su od plastelina različitih boja te ih lijepili na CD. Elementi koje su odlučili izraditi su lantan (La),  vanadij (V), jod (I), ugljik (C) i još jednom jod (I), a  3D modeli koje su izradili tvore naziv skupine Lavići.

Ovo je velika nagrada i priznanje kako za skupinu Lavići tako i za cijeli Dječji vrtić Maslačak iz Đurđevca. Iako još maleni, Lavići su itekako vrijedni i marljivi.  Naš poznati atomista Ruđer Bošković tvrdio je da su atomi nedjeljive točke, a isto smatramo i za naše male Laviće.

Ovo je odličan poticaj za daljnji napredak i učenje. Kao nagradu mališani su osvojili set slikovnica Fizika za djecu kojima se Lavići jako vesele.

Ovim putem čestitamo vrijednim Lavićima, kao i cijelom vrtiću na osvojenoj nagradi i uspješnom sudjelovanju.