Likovni radovi nastali na radionici Peski-Art 2018. Đurđevac donirat će se Općoj županijskoj bolnici Pakrac


Utorak, 9. listopada 2018.

Na Dan neovisnosti 8. listopada u Đurđevcu u Domu Mladen Markač na Peskima održana 6. likovna radionica Peski-Art 2018. Đurđevac kojom su obilježeni značajni datumi novije hrvatske povijesti, Dan neovisnosti i dan oslobađajuće presude za hrvatske generale u Haagu, a održana je u čast generala Mladena Markača koji je i ososbno prisustvovao ovom jedinstvenom događaju.

Na početku likovne radionice okupljene je pozdravio Marijan Ružman izaslanik župana Koprivničko-križevačke županije i potpredsjednik županijske skupštine, Katica Blažok u ime Mjesnog odbora Peski-Đurđevac, Kristina Sočev u ime Turističke Zajednice Koprivničko-križevačke županije, a radionicu je otvorio gradonačelnik Hrvoje Janči.

Na radionici je sudjelovalo 45 likovnih autora iz 9 županija, a nastala likovna djela darovat će se nakon svečane izložbe Podravina svojemu generalu Općoj županijskoj bolnici Pakrac i bolnici hrvatskih veterana. Likovnu radionicu posjetila je i gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević i ravnateljica pakračke bolnice Marina Major. Zahvalile su organizatorima i sudionicima na organizaciji ovakvog događaja, ali i objasnile ulogu pakračke bolnice u Domovinskom ratu. Podsjetile su sve na jedinstveni događaj spašavanja oko 300 neuropsihijatrijskih bolesnika iz bolnice Pakrac 29. rujna 1991. kada su pod okriljem noći hrvatski branitelji praktično na leđima iznjeli na slobodni teritorij bez izgubljena života najteže bolesnike s neuropsihijatrijskog odjela bolnice. Istaknule su kako će ova donacija likovnih radova biti uspomena i na te dane, ali i oplemeniti prostor u koji se i danas dolaze liječiti i hrvatski branitelji jer bolnica ima i status veteranske bolnice.

Pokrovitelji likovne radionice bili su Ministarstvo hrvatskih branitelja RH, Koprivničko-križevačka županija, Grad Đurđevac i Hrvatski Sabor Kulture, organizator Udruga Peski-Art Đurđevac, a suorganizatori Turistička zajednica Grada Đurđevca, Udruga žena Peski, Udruga udomitelja za djecu Osmijeh i Etno kuće obitelji Karlovčan.
Umjetnički stručni voditelj likovne radionice bio je povjesničar umjetnosti prof.Franjo Horvat.