Ljeto u knjižnici: djeca istraživala mala neobična bića koja nas okružuju- kukce


Subota, 27. srpnja 2019.

Više od milijun vrsta ima tih malih neobičnih bića koje nazivamo kukci, tim riječima je dipl. ing. Nikolina Đođ uvela djecu u svijet kukaca i ovotjednu radionicu za osnovnoškolce u sklopu Ljeta u knjižnici.

Voditeljica radionice objasnila je djeci karakteristike kukaca, te osobito naglasila njihovu važnost. To su oprašivanje voćaka, cvijeća i povrća, mogu biti hrana drugim životinjama i ponekoj biljci, održavaju biološku ravnotežu kopnenog i vodenog ekosustava, proizvode stvari korisne čovjeku (med, vosak, svila, košenil - suhe smrvljene uši od kojih se dobiva crvena boja), ali neki kukci su zarazni i prenose zarazane bolesti.

Budući da je padala kiša, izostao je terenski dio hvatanja kukaca. To vrijeme iskorišteno je za promatranje insektarija s preko osamdesetak vrsta kukaca i kukaca koji su se ulovili na žute ljepljive ploče. Posebnu pažnju izazvala je ženka jelenjaka koja je mirno jela jabuku. Nakon ove radionice biti će puštena natrag u šumu jer je ona zaštićena vrsta kukaca.

Ing. Đođ je spomenula i natječaj Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Pozivaju se svi koji borave u prirodi i šumi da snime fotografiju zaštićenih vrsta kukaca: jelenjaka, alpske strizibube i velike četveropjegava strizibube, te fotografije pošalju na njihovu adresu.

U kolovozu krećemo sportski, iduća radionica je rolanje koju će u sklopu Ljeta u Gradskoj knjižnici Đurđevac voditi Mario Lončarić.