Marko Sokač ostvario odlične rezultate na SP u Ujedinjenim Arapskim Emiratima


Ponedjeljak, 30. prosinca 2013.

Đurđevački šahist Marko Sokač vratio se s odličnim rezultatima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, gdje je od 17. do 29. prosinca 2013. godine nastupio na Svjetskom prvenstvu mladih šahista. Marko je na Svjetskom prvenstvu nastupao kao predstavnik Republike Hrvatske u skupini do 16 godina, a pravo nastupa na SP izborio je prošle godine osvajanjem naslova državnog prvaka do 15 godina.

Marko je u 11 igranih kola 5 puta savladao protivnike, 2 puta je odigrao neriješeno i 4 puta izgubio te je s osvojenih 6 bodova napravio najbolji rezultat od svih hrvatskih predstavnika. U skupini do 16 godina je od 167 igrača završio na 66. mjestu. Plasman je mogao biti i bolji za bar dvadesetak mjesta da u posljednjem kolu nije remizirao potpuno dobivenu poziciju protiv mongolskog predstavnika. Uz to, imao je vrlo nepovoljan ždrijeb jer je čak sedam puta morao igrati sa crnim figurama i vrlo jakim protivnicima. S ovim postignućem na FIDE rejting listi Marko je upisao nova 24 ELO rejting boda i zabilježio značajan napredak.

 

Paralelno sa Svjetskim prvenstvom igrano je i brzopotezno prvenstvo svijeta do 16 godina, tzv. Blitz Championship gdje je Marko s učinkom 4/7  u konkurenciji 100 igrača zauzeo 30. mjesto.