Martinska Vinoda


Srijeda, 13. studenoga 2013.

Radi očuvanja karakteristične «martinjske tradicije» i razvoja turizma na području Županije, TZ KKŽ već osmu godinu obilježava Veliku Martinjsku špelanciju, koja uz očuvanje tradicije i razvoj vinarstva ima za cilj stvaranje prepoznatljivog turističkog branda. Tako se danas u Đurđevcu na istom mjestu okupilo 40-ak martinjskih biškupa iz cijele Hrvatske kako bi između sebe izabrali Velikog meštra martinjskog ceremonijala kojemu će predati pečat i biškupsku kapu, a ujedno i krstiti mošt u vino.

Zbog velikog interesa posjetitelja dogovoren je i poseban željeznički prijevoz iz Zagreba tzv. MARTIN Express kojim su brojni ljubitelji vina stigli u Đurđevac kako bi nazočili ovom događanju. Lijepo vrijeme i prijateljski ugođaj okupio je na ulicama Grada veliki broj Đurđevčana i gostiju koji su, osim u programu, mogli uživati i u dobroj kapljici koju su im na degustaciju ponudili izlagači (vinari) iz Hrvatske i inozemstva te članovi udruga vinara i KKŽ, posjetiti Galeriju Stari Grad koja je povodom održavanja Velike Martinjske špelancije produžila svoje radno vrijeme, razgledati tradicionalnu podravsku hižu ili prošetati Gradom.

Martinjske biškupe i brojne posjetitelje pozdravili su gradonačelnik Grada Đurđevca Željko Lacković i zamjenik župana KKŽ Darko Sobota.