MEDVENI DEN


Utorak, 22. listopada 2013.

10. Đurđevečki medveni den (Dan meda i kolača) i 3. Županijsko ocjenjivanje meda Podravine i Prigorja održano je 18. i 19. listopada 2013. u Đurđevcu u organizaciji Pčelarske udruge «Bagrem» Đurđevac i Koprivničko-križevačke županije.

Po prvi puta manifestacija se održavala dva dana, pa je tako prvi dan manifestacije bio posvećen edukaciji pčelara i građanstva za koje je u petak, 18. listopada 2013. u dvorani Obrtničkog doma u Đurđevcu dr. Josip Lončar iz Bjelovara održao predavanje na temu „Med – poslastica, hrana i lijek". Prijateljski ugođaj i lijepo vrijeme okupilo je veliki broj posjetitelja na izložbeno-prodajni dio manifestacije koja je održana u subotu, 19. listopada 2013. godine na Trgu svetog Jurja u Đurđevcu, gdje su izlagači predstavili svoje pčelarske proizvode i kolače. Gradonačelnik Željko Lacković se osvrnuo na tradicionalno, već 10. po redu obilježavanje manifestacije, te je sve izlagače i posjetitelje pozvao da sudjeluju u humanitarnoj akciji za izgradnju lifta u Poslovnom centru u Đurđevcu. Osim gradonačelnika, izlagače i posjetitelje pozdravili su i predsjednik Pčelarske udruge «Bagrem» Dražen Mihac, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Martin Kranjec i zamjenik župana KKŽ Darko Sobota.

Prilikom organizacije ove manifestacije Grad Đurđevac je nastojao u suradnji s hotelom Picok povezati grupu gostiju hotela s programom manifestacije, što je osiguralo veći broj posjetitelja, pa su tako svi posjetitelji mogli degustirati i kupiti pčelarske proizvode i kolače, a kupnjom bonova imali su prilike sudjelovati u humanitarnoj akciji za izgradnju lifta u Poslovnom centru. U humanitarnom dijelu manifestacije, posjetitelji su kupnjom bonova mogli uživati u pečenim kestenima koje je za tu priliku osigurala Turistička zajednica Grada Đurđevca i mladom vinu koje je poklonio OPG Bože Divjačka kojemu se ovom prilikom zahvaljujemo. Uspjeh ovakvog povezivanja gradskih manifestacija dokaz je turističkog potencijala zajedničkog povezivanja Turističke zajednice Grada Đurđevca i hotela Picok.

U okviru kulturno-umjetničkog dijela manifestacije nastupili su Udruga cimbalista Hrvatske, Ženski pjevački zbor KUD-a Molve iz Molvi, polaznici Dječjeg vrtića „Maslačak“ Đurđevac, Dječjeg vrtića «Bubamara» iz Kalinovca, Dječjeg vrtića «Fijolica» iz Novigrada Podravskog i Dječjeg vrtića «Pčelica» iz Molvi, te Osnovna škola Grgura Karlovčana Đurđevac i Područna škola Repaš, dok je program vodila voditeljica Ana Ščapec.

Prema ocjenama žirija, zlatom je nagrađeno 21, srebrom 7 i broncom 4 pčelara, dok je šampionskim medom proglašen med od kestena Marije Volarić iz Repaša. Med pčelara koji su dali med na ocjenjivanje kao i med sa Pokaznog pčelinjaka Udruge «Bagrem» Đurđevac, kao i dosadašnjih godina darovan je djeci Osnovnih škola i Dječjih vrtića koji su nastupali, pokroviteljima i sponzorima manifestacije.

Humanitarnom akcijom za izgradnju lifta u Poslovnom centru u Đurđevcu, suradnjom Grada Đurđevca s Gradskim društvom Crvenog križa Đurđevac, Gradskom udrugom osoba s invaliditetom Đurđevac, TZ grada Đurđevca i Pčelarskom udrugom «Bagrem» Đurđevac, prikupilo se 1.553,60 kuna, dok će grupa gostiju hotela Picok - Sindikat Istre i Kvarnera, Podružnica Poreč donirati 3.000,00 kuna.