Ministar pravosuđa bez razumijevanja za pravosudne potrebe građana


Utorak, 31. ožujka 2015.

Od srijede 01. travnja, otpočinje provedba projekta racionalizacije mreže sudova koji aktualni ministar pravosuđa Orsat Miljenić  smatra najvećim reformskim potezom svog mandata. Ovom reformom broj općinskih sudova biti će manji za čak 44 suda diljem Hrvatske, što znači da će se brojka sa sadašnjih 67 smanjiti na 24 općinska suda.

Ministar navodi i kako njihovo ukidanje nije stvarne već administrativne naravi, jer će, kako kaže, i nakon 01. travnja nastaviti s radom tamo gdje su dosad bili, no ne više kao samostalni sudovi, već kao stalne službe većih općinskih sudova.

Na neistinite navode ministra pravosuđa reagirao je gradonačelnik Željko Lacković, koji kaže kako ministar Orsat Miljenić netočno navodi da nije došlo do ukidanja sudova. Te je napomenuo kako je Općinski sud u Đurđevcu koji je od 01.siječnja 2009. godine radio kao Stalna služba u Đurđevcu, Općinskog suda u Koprivnici, fizički je pripojen Općinskom sudu u Koprivnici, a 01. srpnja 2013. godine prestala je s radom i gruntovnica. Gradonačelnik podsjeća kako je Grad ministra pismeno kontaktirao u više navrata tražeći radni sastanak, te da je potporu dalo i sedam okolnih općina (Virje, Molve, Kloštar Podravski, Novo Virje, Ferdinandovac, Podravske Sesvete, Kalinovac) čije stanovništvo sada po obični zemljišno-knjižni izvadak putuje i pedeset i više kilometara u jednom smjeru, a zbog neusklađenosti zemljišne knjige i katastra koji je ostao s radom u Đurđevcu za podizanje zk. izvatka potrebno je radi identifikacije čestica i dva puta ići u Koprivnicu, odnosno prevaliti 200 kilometara puta.

Gradonačelnik podsjeća i kako u prilog racionalizaciji i učinkovitosti ne idu ni troškovi puta djelatnika suda, jer značajne putne troškove koji iz Đurđevca svakodnevno putuju na rad, prima 5 sudaca, 5 daktilografa, 5 zemljišno-knjižnih referenata, sudski dotavljači, ovršitelj, upisničar, upravitelj pisarnice, odnosno ukupno 20 zaposlenika. Dakle, smatra gradonačelnik Željko Lacković, ukoliko je cilj bio racionalizacija tada je odluka o preseljenju čisto politička, a i ostali primjeri političkog krojenja mreže sudova ukazuju na neprincipijelnost ministra.

Ministar se u javnim pozivima poziva na bolju efikasnost i učinkovitost, iako su Općinski sud u Đurđevcu i gruntovnica godinama bili u prvih pet najažurnijih sudova u RH, te ujedno zaboravlja na kriterij pristupačnosti građanima, napominje Lacković, te kaže kako oni koji zarađuju milijunske iznose na ovrhama ne mogu razumjeti potrebe lokalnog stanovništva ruralne Hrvatske koji na sudu i u gruntovnici rješavaju svoje osnovne potrebe i prava.

Gradonačelnik je na kraju podsjetio i kako na području grada Đurđevca započinje postupak izlaganja katastarske izmjere za više od 5000 hektara, a što znači višegodišnji rad pravosudnih djelatnika na terenu, pa je, zaključuje on, prava prilika da ministar svojom odlukom makar privremeno vrati zemljišno-knjižni odjel u Đurđevac gdje postoje svi potrebni uvjeti.