Ministar Tolušić i gradonačelnik degustirali svetojansku zlevanku i pogaču z oreji


Subota, 8. travnja 2017.

U Varaždinu u Hotelu Turist održana su dva poljoprivredno-gospodarska skupa Doručak s hrvatskih farmi i 17. Kongres pekarstva, mlinarstva i slastičarstva Hrvatski pekar 2017. koje je otvorio ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Na Doručku s hrvatskih farmi bili su posluženi tradicionalni domaći poljoprivredni proizvodi, mlijeko i mliječni proizvodi, meso, jaja, med i kruh s oznakama Mlijeko hrvatskih farmi, Meso hrvatskih farmi, Med iz Lijepe naše, Jaja hrvatskih farmi i Kruh hrvatskih polja, te proizvodi specifični za Varaždinsku županiju.

Kongres Hrvatski pekar godinama iz zaborava izvlači izvorne, hrvatske pekarske i pekarsko-slastičarske proizvode, a ove je godine na kongresu između ostalih tradicijskih slastica i pekarskih proizvoda predstavljena i izrada pogače z oreji i svetojanska zlevanka.

Ministar Tolušić je nakon otvorenja kongresa s gradonačelnikom Željkom Lackovićem obišao štand Udruge žena grada Đurđevca kako bi isprobao pogaču z oreji i štand Udruge žena Svetojanke kako bi isprobao svetojansku zlevanku. Gradonačelnik je pohvalio rad i nastojanje ovih dviju udruga da održe tradiciju i očuvaju ove recepte od zaborava.

Nakon službenog dijela svi posjetitelji su mogli isprobati pogaču i zlevanku, te saznati nešto više o Đurđevcu i Svetoj Ani.