Mnogobrojna događanja u okviru Dana otvorenih vrata Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Đurđevac


Ponedjeljak, 1. lipnja 2015.

Ove godine je Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Đurđevac, treću godinu zaredom, sudjelovala u manifestaciji Dani otvorenih vrata Udruga organiziranoj u povodu Dana udruga 27. do 30. svibnja. Bogata događanja sastojala su se u sudjelovanju na dvije edukacije organizirane povodom Dana otvorenih vrata Udruga, posjetima razreda Osnovne škole i Udruga našim prostorima, predstavljanju Udruge na promotivno-izložbenom štandu, te organiziranju keramičke radionice, kao i sudjelovanju na Susretima klubova.

Tako je u utorak 26.05. Ksenija Grgičin, voditeljica projekata Udruge, sudjelovala na predavanju o superviziji koju je organizirala Udruga „Igra“ za pružanje rehabilitacijsko-edukacijske i psiho-socijalno-pedagoške pomoći Zagreb, dok je u srijedu 27.05. djelatnica Lara Frančina sudjelovala na konferenciji „Udruge kao pokretači lokalnog razvoja“ koju je organizirao Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske kako bi se raspravila iskustva i izazovi suradnje s organizacijama civilnog društva na lokalnoj razini.

U četvrtak 28. svibnja Udrugu su posjetili učenici 3A i 3B razreda s razrednicama Marijanom Bušić i Ivom Beljan, razgledali prostore, družili se kroz program pjesmica i štefetne igre. U petak 29. svibnja Udrugu su posjetile članice Udruge žena Đurđevac, Udruge žena Narcise Đurđevac i Udruge uzorna hrvatska seoska žena, te djelatnice Gradske knjižnice Đurđevac. Vrijeme su provele u razgledavanju prostora Udruge, druženju s korisnicima te sudjelujući na radionici domaćinstva šivajući i izrađujući razne tekstilne ukrase. Nadalje, u četvrtak 28. svibnja u popodnevnim satima pod stručnim vodstvom honorarne suradnice Udruge Sanje Flajs Vidaković u prostorima Udruge organizirana je keramička radionica. Nakon kratkog pozdrava predsjednice i upoznavanja s radom Udruge, 40-tak članova Udruge i gostiju vrijeme su proveli u oblikovanju glinenih jabuka, a korisnici i „mladi gosti“ najveći dio vremena proveli u plesu i zabavi.

Organizirano je i promotivno izložbeno predstavljanje, tako da su u četvrtak 28. svibnja ispred Gradske tržnice a u petak 29. svibnja na glavnom gradskom Trgu ispred turističke kućice u prijepodnevnim satima djelatnice i volonterke Udruge na promotivno izložbenom štandu Udruge dijelili letke o Udruzi i upoznavale sugrađane s projektima koje Udruga provodi, te po simboličnim cijenama prodavali uratke članova.

Ova manifestacija završila je u subotu 30. svibnja sudjelovanjem na 6. Susretima klubova osoba s intelektualnim teškoćama koje je u Zagrebu u Gradu mladih organizirao Hrvatski savez udruga osoba s intelektualnim teškoćama, a na kojima je sudjelovalo 20-tak Udruga iz cijele Hrvatske družeći se i sudjelujući u sportskim igrama. Korisnici Udruge osvojili su i dvije nagrade; 1. mjesto u igri "Skakanje u vreći" i 3. mjesto u igri "Karike na marike".

Udruga se zahvaljuje gostima koji su posjetili njihove prostore, razgledali izložbu radova članova, sudjelovali u radionicama, družili se i upoznali njihove korisnike i rad. Zahvaljuju i sugrađanima koji su posjetili njihov promotivni štand na ulazu u Gradsku tržnicu i na glavnom Gradskom trgu, interesirali se o Udruzi te kupnjom radova pripomogli radu Udruge. Napominju kako ih veseli što su i ove godine uspjeli u nastojanju da približe građanima i široj javnosti programe i projekte koje Udruga provodi, a sve s ciljem poboljšanja kvalitete života članova – djece s teškoćama u razvoju i odraslih osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji.