Muzej Grada Đurđevac domaćin je izložbe Od Mistike življenja do Redefinicije postojanja


Srijeda, 11. svibnja 2022.

U prostoru Muzeja Grada Đurđevca otvara se još jedna zanimljiva izložba, a radi se o izložbi Marijana Jakubina Od Mistike življenja do Redefinicije postojanja.

50. obljetnicu likovnog stvaralaštva i 75. godišnjicu života obilježiti će u svom rodnom kraju u Muzeju grada Đurđevca. Izložba je prikaz likovnog stvaralaštva prof. Marijana Jakubina u zadnjih 25 godina tj. izborom djela koja nisu bila izlagana u Đurđevcu uz 25. godišnjicu, a koja su bila prezentirana na žiriranim skupnim i samostalnim izložbama u renomiranim galerijama Hrvatske.   

MARIJAN JAKUBIN rođen je u Zagrebu 1946.godine. Osnovnu školu završio je u Virju, a Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu, Grafički odjel. Diplomirao je na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu, na studiju likovne umjetnosti i na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na studiju povijesti umjetnosti.

Uz bogatu akademsku biografiju, u svojoj umjetničkoj djelatnosti bavi se slikarstvom, grafikom, kiparstvom i primijenjenom umjetnošću. Svoja djela izlagao je na 33 samostalne i oko 100 skupnih izložbi u domovini i inozemstvu. U području sakralnog slikarstva naslikao je 35 oltarnih fresaka i ulja velikog formata preko 350 vitraja i oko 30 djela manjeg formata u crkvama diljem Hrvatske i BiH.

Izložba u Muzeju Grada Đurđevca obuhvaća 70-tak odabranih djela iz ciklusa „Mistika življenja“, „Život Izdanka“ i najnovijeg ciklusa „Redefinicije postojanja“,  "Put vjere" te odabrane reprodukcije i idejna rješenja vitraja i oltarnih slika, uz uključivanje značajnih samostalnih  djela izvan imenovanih ciklusa.

Izložba je podržana od strane Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Đurđevca, a možete ju razgledati u prostoru Muzeja Grada Đurđevca od 13. svibnja do 12. lipnja 2022.