Muzej Grada Đurđevca: Gimnazijalci proučavali Dalíja i nadrealizam u utvrdi Stari grad


Utorak, 24. rujna 2019.

Prve jesenske dane učenici gimnazije Dr. Ivana Kranjčeva Đurđevac nastavu iz hrvatskog jezika pod mentorstvom profesora Zdravka Seleša održali su u prostorima Muzeja Grada Đurđevca.

Reprezentativni galerijski prostori potkrovlja utvrde Stari grad koji trenutno ugošćuju izložbu Salvadora Dalíja Recepti za besmrtnost poslužili su kao izvrsna alternativa svakodnevnim prizorima školskih učionica. U programu koji je prof. Seleš nazvao "Projekt Dalí i nadrealizam" osim učenika četvrtih razreda, koji se upravo na satovima književnosti bave tim avangardnim pravcem, sudjeluju i učenici drugih i trećih razreda. Kombinirajući teme nadrealizma iz književnosti s likovnim opusom vodećeg nadrealista S. Dalíja, na kreativan i drugačiji način učenici nastoje samostalno povezivati različite vidove umjetnosti.

Upravo ovakav tip nastave nastoji promicati kritičko razmišljanje i samostalnost u radu pa će ovaj posjet rezultirati različitim kreativnim uradcima. Potvrda da su ovakavi programi hvalevrijedni zasigurno je i preporuka Ministarstva znanosti i obrazovanja za posjet Muzeju Grada Đurđevca, prepoznatom kao promicatelju kulturnih i nastavnih sadržaja i tema.