Muzej Grada Đurđevca obilježava obljetnicu smrti Ivana Lackovića Croate


Nedjelja, 29. kolovoza 2021.

Muzej Grada Đurđevca obilježava 17. godišnjicu smrti Ivana Lackovića Croate, jednog od najvećih, a svakako i najznačajnijih predstavnika hrvatskog naivnog slikarstva te aktivnog sudionika likovnih zbivanja u drugoj polovici XX. Stoljeća.

Ivan Lacković Croata, znatan broj umjetnina, najvećim dijelom likovnih djela domaćih i stranih autora, nesebično je donirao Gradu Đurđevcu, mjestu koje je prepoznao kao najprikladniju riznicu za čuvanje svog vrijednog umjetničkog blaga.

Lacković je tijekom života sakupio uistinu pozamašan broj umjetnina i uporabnih predmeta iz ukupno 32 države svijeta, od čega je više od dvije tisuće donirao Muzeju Grada Đurđevca. Valja istaknuti i kako se Lacković iznimno zalagao da se dio njegove prikupljene zbirke bude u njegovom rodnom zavičaju. Utvrda Stari grad, odnosno njezino potkrovlje pokazalo se kao dobar odabir samim svojim statusom i značenjem koje uz sebe veže u povijesti.

Od 1997. kada je stalni postav otvoren za javnost pa do danas, Muzej Grada Đurđevca prezentira Donaciju javnosti kroz razne izložbene projekte, ali se i ustupa kao posudba. Da nabrojimo samo neke izložbe: Rembrandt, Istočni prostor, Struktura i red, Krsto Hegedušić, Tekstilno rukotvorstvo -  moslavačke i posavske pregače, Portreti iz Donacije ILC, Popularna grafika, Kinesko slikarstvo i dr. Tisuće posjetitelja iz domovine i inozemstva posjetilo je utvrdu i donaciju o čemu svjedoče i brojni utisci iz Knjige dojmova.  O Donaciji i stalnom postavu je snimljeno i nekoliko dokumentarnih edukativnih filmova kojima je cilj približiti izložena djela široj publici i ukazati na vrijednost Donacije i bogatstvo koje se nalazi u Đurđevcu. Kroz godine se provodi i kontinuirana briga o zaštiti skulptura, tekstilnog rukotvorstva i likovnih djela kroz konzervatorsko-restauratorske radove kojima se produžuje vijek umjetničkih djela kako bi se sačuvale za generacije koje dolaze.

Donacija je označila veliku prekretnicu u kulturno-turističkom segmentu i postala temelj osnivanja muzeja koji je svoju prepoznatljivost i imidž nastavio graditi na inozemnim projektima (Pablo Picasso, Marc Chagall, Salvador Dali, Leonardo da Vinci).

Danas, vrijedna Donacija Ivana Lackovića Croate sačinjava bogati muzejski fundus Muzeja Grada Đurđevca u utvrdi Stari grad u čijem će se potkrovlju, nakon nekoliko velikih inozemnih projekata,  ponovno moći razgledati stalni postav Donacije Ivana Lackovića Croate.

U duhu novog digitalnog vremena izložba je osuvremenjena interaktivnim sadržajem i popraćena multimedijskim audio vodičem (tablet) kroz naraciju spikera na hrvatskom i engleskom jeziku, od kojih su i određena dijela predstavljena u obliku AR sadržaja – sadržaja proširene stvarnosti. Tako će nam se obratiti likovi sa slika poput Vlahe Bukovca, Otona Ivekovića, Dimitrija Popovića te nam pružiti sasvim drugačiji doživljaj.

Povodom obilježavanja obljetnice smrti Ivana Lackovića Croate, posjetiteljima je omogućen besplatan ulaz u muzej u nedjelju 29.8., a radno vrijeme muzeja taj dan je od 12 do 18 sati.