Muzej Grada Đurđevca sudjeluje u međunarodnom izazovu Museums at Night


Srijeda, 26. svibnja 2021.

Muzej Grada Đurđevca pridružuje se brojnim domaćim i inozemnim muzejima i galerijama u međunarodnom izazovu Museums at Nigts, s posebnom zahvalom Galeriji Klovićevi dvori iz Zagreba koja je Muzej Grada Đurđevca za isti nominirala. Pokret je to koji je potekao od inicijative belgijskog znanstvenog centra Le Pass, vođen idejom isticanja važnosti i prepoznatljivosti muzeja, osobito kada su muzeji u vrijeme COVID-a radili u posebnim i otežanim uvjetima.

Sudjelovanjem u ovom vrijednom izazovu, prilika je da Muzej Grada Đurđevca istakne važnost kulturne baštine koju posjeduje.

Muzej Grada Đurđevca smješten je u srednjovjekovnoj utvrdi Stari grad, uz koju je vezana Legenda o Picokima, zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske.

Legenda o Picokima, scenski je prikaz pobjede branitelja grada Đurđevca, koja se održava u sklopu manifestacije Picokijada, zadnji vikend u mjesecu lipnju. Legenda govori o tome kako su se branitelji grada obranili od nadmoćne osmanske vojske zahvaljujući lukavstvu starice i ideji da posljednjeg pjetlića branitelji ispale na osmansku vojsku koja je tako nadmudrena misleći da ima dovoljno hrane unutar zidina grada. Osmanska vojska odlazi u daljnje pohode prozvavši žitelje grada Picokima, nadimkom koji i danas s ponosom nose.

Pogledajte fotografije koje prikazuju scenski prikaz Legende o Picokima i noćne vizure utvrde Stari grad.

Foto: TZ Grada Đurđevca, Štefan Brajković