Posljednje pripreme uoči Noći muzeja odrađene uz pomoć mališana iz Dječjeg vrtića Maslačak


Petak, 25. siječnja 2019.

Još je samo tjedan dana ostalo do ovogodišnje Noći Muzeja, koja se obilježava idućeg petka 1. veljače od 18,00 sati pa sve do pola noći.

Suradnja između Muzeja i gradskih ustanova uspješno se nastavila i na ovom projektu. Uvijek spremni pomoći i prepuni ideja, naši mali vrtićanci, starije odgojne skupine Loptice i Cvjetići, rado su se odazvali i ovaj put. Tema današnje radionice bila je upravo Noć Muzeja i njen zaštitni znak – sova.

Nakon što su poslušali bajku o sovi i njenim šumskim prijateljima, mališani su se spremno bacili na posao crtanja pomoću drvenih bojica i flomastera i na papir su vjerno prenijeli svoje viđenje mudre sove. Rezultat ove radionice je 40-ak sova svih boja i oblika, koje će zasigurno izmamiti simpatije osjetitelja koje očekujemo idućeg petka u Muzeju.

Tema ovogodišnje Noći Muzeja su Inovacije i digitalna budućnost u muzejima. Naš muzej se može pohvaliti kako ukorak prati moderne tehnologije i inovacije te moderan pristup muzejskoj struci te prati želje i sugestije tehnološki osviještenih i posjetitelja uvijek gladnih novih iskustava u muzejima.

Naš Interpretacijski Centar Picokijade, otvoren 2017. godine, ujedno je bio i finalist kulturne atrakcije godine u izboru Hrvatske turističke zajednice i Ministarstva turizma, na atraktivan multimedijalan način prikazuje zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske – Legendu o Picokima, bogatstvo kulturne, prirodne i povijesne baštine đurđevačkog kraja, povijesne crtice, atraktivne interijere s fluorescentnim crtežima, interaktivne instalacije i filmske scene obrane utvrde Stari grad od Osmanlija.

Na tragu inovacija i digitalnosti u muzejima i muzejskim postavima, Muzej Grada Đurđevca je u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti u Zagrebu organizirao izložbu SKOK – od kamena do ekrana. Posjetitelji će imati priliku vidjeti multimedijalnu izložbu i radionicu studenata Grafičkog odsjeka i Odsjeka za animirani film i nove medije kojoj je cilj propitkivanje komunikacije tradicionalnih crtačkih i grafičkih tehnika s najsuvremenijim digitalnim i intermedijskim praksama i perspektivama.