Muzej Grada Đurđevca uspješno radi unatoč mnogobrojnim radovima oko utvrde


Petak, 5. lipnja 2015.

Arheološka iskapanja oko Starog grada i pripreme za Picokijadu nikako ne sprečavaju turiste da i dalje posjećuju utvrdu Stari Grad i Muzej Grada Đurđevca. Brojni posjetitelji zainteresirani su i žele saznati čim više o brojnim radovima koji se događaju oko Utvrde i oduševljeno zaključuju da će se sigurno vratiti.

Danas je Muzej posjetila skupina učenika iz OŠ Koprivnički Ivanec, te skupina profesora OŠ Cestice iz Varaždina koji su obećali da će se zasigurno vratiti i iduće školske godine sa svojim razredima, posebno zbog vrlo zanimljivog spoja povijesti, umjetnosti, arhitekture i zanimljivih priča i legendi.

Oko Utvrde postavljaju se kulise; improvizirani bedemi za scensku igru „Legenda o picokima“, koji će ove godine zasjati u novom svjetlu. Tako su turisti koji su posjetili Muzej postali zainteresirani i za Picokijadu, đurđevačku najpoznatiju manifestaciju. Treba spomenuti i radove na restoranu i pivnici u prizemlju Starog grada koji su gotovo pred svojim završetkom, a koji će činiti još jedan dodatak turističkoj ponudi Staroga grada.

Najveći projekt koji je trenutno u tijeku arheološka su iskapanja oko Staroga grada, a očekuje se da će rezultati istraživanja pružiti nova saznanja i otkrića o povijesti ovoga mjesta. Spomenimo, primjerice, da su danas arheolozi uz ulomke keramike pronašli i ostatke ljudskog skeleta, a daljnja će istraživanja zasigurno dovesti do još važnih i zanimljivih spoznaja. Istražuje se istočni bedem i kružna ugaona kula, a sve u cilju zaokruživanja arheoloških iskapanja iz 1986. i pripreme za nove projekte revitalizacije Utvrde.