Muzej: otvorena izložba Marijana Jakubina Od Mistike življenja do Redefinicije postojanja


Utorak, 17. svibnja 2022.

U prostoru Muzeja Grada Đurđevca uoči obilježavanja međunarodnog Dana muzeja otvorena je izložba Marijana Jakubina Od Mistike življenja do Redefinicije postojanja.

Ona je upriličena uz 50. obljetnicu likovnog stvaralaštva i 75. godišnjicu života pod nazivom Od Mistike življenja do Redefinicije postojanja. Izložba je prikaz likovnog stvaralaštva prof. Marijana Jakubina u zadnjih 25 godina tj. izborom djela koja nisu bila izlagana u Đurđevcu uz 25. godišnjicu, a koja su bila prezentirana na žiriranim skupnim i samostalnim izložbama u renomiranim galerijama Hrvatske.   

Uz bogatu akademsku biografiju, u svojoj umjetničkoj djelatnosti bavi se slikarstvom, grafikom, kiparstvom i primijenjenom umjetnošću. Svoja djela izlagao je na 33 samostalne i oko 100 skupnih izložbi u domovini i inozemstvu. U području sakralnog slikarstva naslikao je 35 oltarnih fresaka i ulja velikog formata preko 350 vitraja i oko 30 djela manjeg formata u crkvama diljem Hrvatske i BiH. Godine 2013. donirao je svom rodnom mjestu Novom Virju 80 likovnih djela koja su smještena u stalnom postavu Galerije „Marijan Jakubin“ u Novom Virju (Medvedički i Drenovici) koju su uredili Općina Novo Virje i Osnovna škola Molve.

Izložba u Muzeju Grada Đurđevca obuhvaća 70-tak odabranih djela iz ciklusa „Mistika življenja“, „Život Izdanka“ i najnovijeg ciklusa „Redefinicije postojanja“,  “Put vjere” te odabrane reprodukcije i idejna rješenja vitraja i oltarnih slika, uz uključivanje značajnih samostalnih  djela izvan imenovanih ciklusa.

Uz uvodni osvrt ravnateljice Muzeja Grada Đurđevca, više kustosice Edite Janković Hapavel, publici se obratila i povjesničarka umjetnosti Sanda Stanaćev Bajzek, dajući likovni osvrt uz djelo autora profesora Marijana Jakubina. Iste potpisuju i tekstove u tiskanom katalogu izdavača Muzeja Grada Đurđevca.

O sakralnom opusu govorio je i župnik župe Vugrovec, velečasni Fiulip Lucić, a sam autor Marijan Jakubin izrazio je zahvalu Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske i Gradu Đurđevcu na podršci ovom projektu. U glazbenom dijelu programa nastupila je učenica drugog razreda glazbene škole Fortunat Pintarić odjel solo pjevanja - Marta Ređep.

Izložba Marijana Jakubina   može se razgledati u prostoru Muzeja Grada Đurđevca od 13. svibnja do 12. lipnja 2022.godine.