Naši umjetnici na 10. obljetnici Galovićeva doma u Zagrebu


Petak, 30. ožujka 2018.

Đurđevački umjetnici, knjževnica Božica Jelušić i Andrija Maronić, etno-glazbenik i ovogodišnji dobitnik nagrade za životno djelo Grada Đurđevca, na poziv zagrebačke Udruge za kulturu Collegium Hergešić i predsjednika Zorana Jurića u Europskom domu u hrvatskoj metropoli u Zagrebu, bili su 26.ožujka sudionici književno – kulturne večer posvećene 10. obljetnici Udruge Galovićev dom, koji vodi obitelj Ankice i Miroslava Betlehema iz Peteranca.

U svečarskoj večeri sudjelovao je i književnik Enes Kišević, koji je naglasio važnost očuvanja esencije jezika kao ljudskog i kulturnog identiteta. Božica Jelušić je apostrofirala Galovićev dom kao izraslu referentnu i važnu žarišnu točku kulture za cijelu Podravinu, a cimbulista i čuvar izvorne glazbe Podravine, majstor Andrija Maronić, pokazao je i tom prilikom raskoš svog glazbenog talenta.

Nastupali su i kajkavski pjesnici Marija Hegedušić i Ivan Picer te Branko Dolenec, Nevenka Pavelić iz Zagreba, Ljubica Ribić i Milan Novak te duet Goga i Željko iz Varaždina. Posebna gošća bila je Irena Bićan, supruga pok. Stjepana Bićana počasnog građanina Općine Peteranec,  koja je imenovana dopredsjednicom Galovićeva doma.

Krasnoslovljem pjesama Miroslava Dolenca Dravskog oduševili su  učenici Osnovne škole Ferdinandovac, a pravi duh večeri svojim sjajnim kantautorskim izvedbama kajkavskih pjesama Frana Galovića i Paje Kanižaja, dao je Bemian duet. Mladen Kerstner ml. je pozvao na suradnju s Društvom Podravec u Zagrebu, a predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Koprivnici prof. Dražen Ernečić istaknuo je kako je ova večer sublimirala desetgodišnje okupljanje na manifestacijama u Galovićevom domu,  u rodnom selu Frana Galovića u Peterancu, gdje se uz brojna imena relevantnih hrvatskih kulturnjaka, posjetitelja, udruga, ustanova i institucija iz svih krajeva Lijepe naše, čuva i razvijaja identitet, jezik i kultura sjevernohrvatskog podravskog kajkavskog podneblja.