Nasilje prestaje ovdje: učenici Osnovne škole Đurđevac po sedmi puta obilježili Dan ružičastih majica


Četvrtak, 27. veljače 2020.

Mnoštvom raznovrsnih aktivnosti u svim razrednim odjelima jučer, u Osnovnoj školi Đurđevac obilježen  je Dan ružičastih majica. Tematskim danom stavili su naglasak na toleranciju, nenasilno rješavanje sukoba te prestanak svakog vršnjačkog nasilja, nasilja u obitelji i nasilja prema najranjivijim skupinama.

U suradnji s djelatnicima Policijske uprave Koprivničko-križevačke županije proveden je preventivni program NISI SAM s naglaskom na prevenciju nasilja putem interneta i društvenih mreža. Akcijsko istraživanje s učenicima proveo je pedagog i razrednici sedmog razreda, a rezultati istraživanja bili su podloga za odlično predavanje predavača Maje Gregurović i Dražena Magdića, djelatnika PU KC-KŽ. Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Verica Rupčić održala je interaktivno predavanje za učenike osmih razreda na temu vršnjačkog i obiteljskog nasilja te problematike odrastanja.

Za kraj dana u sportskoj dvorani škole održana je priredba posvećena prevenciji vršnjačkoga nasilja, a nositelji programa bili su učenici trećih i šestih razreda. Na početku programa nazočnim učenicima, učiteljima i brojnim roditeljima i gostima, obratili su se ravnatelj Danijel Domišljanović te gradonačelnik Grada Đurđevca Hrvoje Janči, obojica istaknuvši važnost ovakvih aktivnosti u svrhu prevencije nasilja, posebice vršnjačkoga nasilja.

Važno je naglasiti da je naša škola među prvima u županiji počela obilježavati Dan ružičastih majica, a ove godine Dan ružičastih majica obilježen je po sedmi puta.

Bogati program započeo je izvedbom učenika 6. c razreda Floriana Axela Stankića na gitari. Učenici 6. d razreda izveli su igrokaz pod nazivom Svi smo različiti. Igrokaz su osmislile učenice Mirna Đapa i Mihaela Levačić. Pjesmu Ne rugaj se recitirali su učenici trećih razreda. Pjesmu je napisala učenica 3.a razreda Vita Flamaceta. Potom su  skladbu pod istim naslovom otpjevali svi učenici trećih razreda. Igrokaz 6.a protiv nasilja  te pjesmu Život nije sivotpjevali su učenici 6. a razreda. Učenice 6. c razreda Nika Kopričanec i Paloma Perišić recitirale su stihove književnika Grigora Viteza i Zvonimira Baloga. Matija Špoljar iz 6. d razreda na gitari je odsvirao skladbu Everyday blues. Učenici 6. b razreda recitirali su pjesmu Volimo sve boje koju su zajednički napisali, a učenice šestih razreda osmislile su i otplesale koreografiju na pjesmu Happier izvođača Marshmelloa.

Pozornicu za program uredili su učenici, polaznici Likovne grupe s učiteljem Zoranom Vidakovićem. Na kraju programa nastupile su Mažoretkinje grada Đurđevca, a izvele su koreografiju na skladbu Instant koncert. Završetak svih zanimljivih aktivnosti posvećenih borbi protiv nasilja već je tradicionalno obilježen zajedničkom fotografijom svih učenika i učitelja naše škole obučenih u ružičaste majice.